Deze week weer eens even over phubben en phubbers. Zelfs Nir Eyal vindt dat we in actie moeten komen. Grote vraag is, wat is de oplossing dan?

Wie heeft de oplossing tegen phubben?

Zelfs Nir Eyal, de expert op het gebied van hoe technologie ons gedrag verandert door nieuwe gewoonten te creëren, lijkt het ook even niet meer te weten. Een van zijn laatste artikelen zag ik het eerst voorbijkomen op Techcrunch met de pakkende titel “How to politely ask people to get the f*ck of their phones”. Voor zijn nieuwsbrief koos hij als titel “Why People Check Their Phones at the Wrong Times and the Simple Trick to Stop It”.

Wat die simpele truc is?

De phubber gewoon een vraag stellen, dat is de tip van Eyal als het om een sociale situatie gaat zoals een etentje. Helaas zijn hier volgens mij ook weer de nodige obstakels te vinden. Wat nou als de reactie van de phubber is ‘wacht even (eerst dit even afmaken of nog erger, ik kom zo bij je)’ en hij of zij phubt vrolijk door? Ik maak me er zelf ook schuldig aan hoor, phubben en dus onbeschoft gedrag.

Of gewoon de uitknop eens gebruiken

Waarom die telefoon niet gewoon lekker thuislaten als je iets gezelligs gaat doen met je vrienden? Dat opperde ik al eerder en ik snap je dilemma: Wat als je onderweg naar de gezelligheid wilt weten waar je precies afspreekt? Of als je trein vertraging heeft en je komt wat later? Als dat belangrijk is, zet je je telefoon gewoon uit als iedereen aanwezig is. Ja, er zit een uit-knop op dat ding. Probeer het gewoon eens. Lekker weer een keertje echt sociaal zijn en doen. Met je telefoon in je tas of zak stoppen of op stil zetten neem ik in ieder geval geen genoegen meer, ook voor mezelf niet.

 

 

Als je nog eens terug wilt lezen wat ik eerder schreef over phubben, hier zijn de linkjes:

Over offline phubben met de verhaaltjes automaat

Phubbing maakt meer kapot dan je lief is

Over de vraag of phubben de nieuwe sociale norm is

Wat de angst om niets te missen met de mens doet