[wp_time_to_read]

Neuralink Corp, een van de laatste bedrijven van Elon Musk, wil van ons allemaal cyborgs maken en onze hersenen linken aan computers. Waarom? Musk wil ervoor zorgen dat de mens niet het onderspit delft tegen de steeds slimmer wordende en zelflerende kunstmatige intelligentie.

Whizz’kid’, serieondernemer en redder van onze toekomst

Elon Musk, de Canadees-Amerikaanse ondernemer, bekend van onder andere Tesla en SpaceX heeft een ander, meer dan interessant, bedrijf: Neuralink. Met Neuralink wil hij een implantaat ontwikkelen dat gedachten kan up- en downloaden, om ons te redden van de ‘killer robots’.

Musk maakt zich al langer zorgen over Kunstmatige Intelligentie en wat dat met het voortbestaan van de mens zou kunnen doen. Samen met onder andere Stephen Hawking ondertekende hij in 2015 de open brief van het Future of Life instituut over Kunstmatige Intelligentie. De killer robots waar het hierover ging waren met name de militaire varianten van robots en autonome wapens die met Kuntmatige Intelligentie ontwikkeld zouden kunnen worden.

En nu is daar dan Neuralink Corp. van diezelfde Musk, het bedrijf dat onze hersenen aan de computer verbindt om er voor te zorgen dat de mens wint in de strijd met de steeds slimmer wordende en zelflerende kunstmatige intelligentie. Een ingewikkeld maar zeer interessant verhaal.

De beste uitleg ooit over Neuralink

Tim Urban van Wait But Why schreef een jaloersmakend goed en interessant stuk over Neuralink. Hij schreef het overigens niet zomaar. De grote man zelf, Musk, belde hem met de vraag of hij het verhaal van Neuralink bij het grote publiek op een begrijpelijke en leuke manier kon overbrengen.

En ik geloof ook wel dat Urban met zijn site Wait But Why een van de weinigen, zo niet de enige, is die hiertoe in staat is. Het is meer dan geslaagd; begrijpelijk én met een beetje humor geschreven.

“I feel like I took a time machine to the future, and I’m here to tell you that it’s even weirder than we expect.”

Tim Urban

Het Neuralink verhaal is wel een long read to the max, en ook nog eens in het Engels. Gelukkig zijn er voor het Engels online natuurlijk wel een paar trucjes:

 

Vertalen in de browser  

Voor vertalen in de populaire webbrowsers Internet Explorer en Google klik je met je rechtermuisknop in de tekst en vervolgens kies je vertalen.

Voor Safari is er helaas nog geen rechtermuismogelijkheid, maar je kan, sowieso onafhankelijk van de browser altijd zoeken in Google.

Tik de pagina naam in (voor het Neuralink-verhaal is het deze http://waitbutwhy.com/2017/04/neuralink.html link, die je in het zoekveld van Google moet intikken) en kies, vertaal deze pagina.

Vertalen in browser

 

 

Ik heb dus nu 1 hobbel voor je gladgestreken. Geen excuus meer om het verhaal niet te gaan lezen. En als je geen lezer bent kan je het verhaal zelfs laten voorlezen door een robotstem:

Musk zou Musk niet zijn zonder plan

Musk gaat het dus zelf ontwikkelen, het summun van de Kunstmatige Intelligentie. Urban vat het in zijn stuk als volgt samen: “hij (Musk) ontwikkelt een technologie die in dienst staat van de mensheid én die mensen heel graag willen hebben.”

Vooral voor dat heel graag willen hebben heeft Musk een goed oog. Kijk maar naar de zonnepaneel dakpannen, de Tesla en zelfs de Hyperloop. Op de laatste is overigens nog best wel wat aan te merken volgens het stuk ‘Hyperloop: lastige oplossing op zoek naar een probleem’ dat Carlo van de Weijer voor de Volkskrant schreef.

De dromen van Musk

In de medische wereld wordt er al langer gewerkt aan wonderen die zo uit een science fiction film komen. Verlamde ledenmaten worden weer tot leven gewekt, blinden kunnen weer zien en dwangstoornissen worden verjaagd. Allemaal met de hulp van implantaten en elektroden.  Het verbinden van de hersenen met de computer.

Dat is ook waar Musk met Neuralink binnen vier jaar op wil mikken. Het linken van de hersenen van mensen met hersenschade. Daarna zal het volgens Musk nog zeker tussen de acht en tien jaar duren voor mensen zonder handicap gebruik kunnen maken van de technologie.

Het einddoel van Neuralink

Musks grotere doel, ik vond het al een enorm groot en nobel doel om mensen met een hersenbeschadiging te helpen (zonder de schedel open te maken), is er voor te zorgen dat de mens zelf één wordt met Kunstmatige Intelligentie, we worden allemaal cyborgs. Volgens Musk is dat het beste wapen tegen computers die slimmer worden dan de mens, en die ons uit de drivers seat dreigen te verdringen.

Lees Wait But Why en kom alles te weten over Neuralink

Het verhaal over Neuralink is nog veel meer en vele malen interessanter dan ik hier nu net met je gedeeld heb. Ik heb hier alleen maar een paar kleine krentjes uit de pap gepikt. Ga het stuk van Urban gewoon lezen en je komt niet alleen alles over Neuralink en de plannen van Musk te weten, je leert ook nog van alles over de hersenen en hersenwetenschap, een van de meest mysterieuze onderdelen van de mens.

Een laatste tip als je het écht te veel vindt om te lezen (en als beloning dat je het einde van deze blog gehaald hebt)

Heb ik als ‘toetje’ een tussenoplossing voor je. Kijk eens naar de app Hardbound, zij maken korte visuele soort van samenvattingen van non-fictie boeken en verhalen die je gelezen zou moeten hebben. De app is helaas (nog) alleen voor iOS beschikbaar. Je kunt hem hier downloaden.

Zij hebben het verhaal van Wait But Why omgezet naar een kort verhaaltje waar je in 8 minuten doorheen ‘tapt’. Ik weet zeker dat je daarna het hele artikel gaat lezen om echt alles over Neuralink te weten te komen. Een directe link naar het Harbound verhaal, die je kunt gebruiken zonder de app te downloaden, vind je hier.

Wat denk jij, gaat het gebeuren?