Phubbing, iemand negeren in een sociale situatie door op je telefoon te kijken in plaats van op te letten op wat je gesprekspartner zegt of doet. Een nog enigszins grappig klinkend woord maar wel een met nu bewezen nare gevolgen las ik op de site Fusion.

Het bewijs

Op de site Fusion las ik over het onderzoek, the act of phubbing. Het onderzoek werd uitgevoerd door Baylor University onder meer dan 400 mensen en leverde schokkende resultaten op. Phubbing wordt zelfs omschreven als een ware epidemie in Amerika. En geloof me, het is echt niet alleen daar…

6.3% van de respondenten zei dat hun partner ze phubte. 22,6% zei dat dat problemen veroorzaakte in de relatie.

In het kort zeggen de onderzoekers het volgende over de resultaten van het onderzoek:

“The results presented herein suggest that partner phubbing creates conflict over such use of one’s cell phone which in turn impacts reported relationship satisfaction, and ultimately personal well-being,”

James E. Roberts en M.E. David, co-auteurs van het onderzoek

 

Je kunt er zelfs van in een depressie raken, als je gephubbed wordt!

Hulp nodig om te stoppen

Er is zelf een speciale site om phubbing tegen te gaan. Je vindt er informatie over phubbing, de nare gevolgen die het heeft en tips hoe je phubbers kunt laten stoppen met hun asociale en ongezellige gedrag. Je kunt er zelfs raamposters downloaden, wat misschien wel wat ver gaat.

Je kunt er om lachen maar ik denk wel dat het een ernstige zaak is, dat phubben. Je moet echt even kijken op Stop Phubbing.

[responsive]Stop Phubbing
[/responsive]

De telefoon. Dat is toch een communicatiemiddel?

Waarom praten we niet gewoon met elkaar? Hoe moeilijk is het om een echt gesprek te voeren en elkaar recht in de ogen te kijken? Of durven we niet meer?

Zet je smartphone gewoon eens op stil of uit. Laat hem lekker in je broekzak of tas als je samen met je man, vrouw, vriend of vriendin bent. Of nog beter, laat het ding gewoon eens thuis als je op stap gaat met z’n tweeën. De wereld vergaat echt niet als je je mobiel niet bij je hebt.

Vroeger belde je nog met een telefoon, tegenwoordig is het een handige zakcomputer die je verbindt met de wereld. Helaas verbreek je hiermee ook de verbinding met de mensen die echt belangrijk zijn, als je een phubber bent.

Ik ben helemaal niet zo’n actievoerder, maar Phubbing, dat moet echt stoppen vind ik. Wat vind jij of is het wel prima zo?

 

Credits afbeeldingen: stopphubbing.com