[wp_time_to_read]

 

Deze week een onderzoek naar het online gedrag van de Britten, snubbing en phubbing lijkt de conclusie te zijn. En een onderzoek dat zegt dat mensen die lezen langer leven.

Een dag per week

Ofcom, de Britse communicatie-autoriteit, onderzocht het online-gedrag onder meer dan 2.500 Britten (2.050 volwassenen en 500 tieners). Het resultaat? Alles bij elkaar zijn de Britten minstens één dag per week online. Ik ben ervan overtuigd dat hetzelfde voor ons geldt. Één dag per week die we niet besteden aan vrienden en familie. Één dag per week die ervoor zorgt dat we slechter slapen. Één dag per week die we niet spenderen aan, vul maar iets in, wat je nog meer met die ene dag per week had kunnen doen.

Opvallende uitkomsten

Business Insider pikte de meest in het oog springende uitkomsten eruit. Wat ik het ergste vind is dat we niet meer praten.

40% van Britten negeert personen waarvan ze zeggen te houden minstens 1 keer per week, omdat ze aan het scrollen zijn op hun mobiel.

26% van de Britten geeft toe dat ze vrienden en familie berichten sturen, zelfs wanneer ze thuis in dezelfde ruimte zijn. Phubbing extreme.

Ongemakkelijke onmoetingen

De ‘ongemakkelijke’ ontmoetingen, waar een kwart van de volwassenen over klaagt, moet je maar voor lief nemen. Dat is vaak toch je eigen schuld. En wat mij betreft is zo’n ongemakkelijke ontmoeting gemakkelijk om te zetten in een leuke ontmoeting, als we bereid zijn met elkaar te praten.

Is dit het beeld van de toekomst?

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, onderzoek met best wel schokkende cijfers. Wat ik me afvraag is wanneer we er nu eindelijk eens iets mee gaan doen. Tenzij je het prima vindt om straks alleen je smartphone als vriend te hebben.

Mooie Street Art van Banksy geeft ook wel aan hoe extreem de relatie met onze smartphone tegenwoordig is.

[responsive]

Banksy Mobile Lovers

Banksy Mobile Lovers (2014) Photo: Banksy

[/responsive]

 

Ofcom dook dit jaar overigens voor het eerst in de vraag hoe de Britten omgaan met de alsmaar stijgende tijd die ze online spenderen. Één van de uitkomsten was dat een derde van de Britse internetgebruikers besluit een “digital detox” in te lassen. Ik ben benieuwd.

Als je van onderzoek en cijfertjes houdt kan je hier het hele onderzoek van Ofcom downloaden.

Lezen, een gezond alternatief

Als je het eigenlijk wel lekker vindt, je omgeving negeren, ga dan eens een boek lezen. Als dat een boek is van papier voldoe je meteen aan de digital detox die de mensen uit het onderzoek van Ofcom zeggen te willen inlassen. FatBrain maakte een mooie infographic van de redenen  waarom mensen liever een echt boek van papier lezen dan de digitale optie.

[responsive]Keeping it real[/responsive]

En uit een onderzoek dat verscheen in Social Science & Medicine haalde veel media dat mensen die boeken en kranten lezen langer leven. Of het een eerlijke conclusie is? Daar kun je je twijfels bij hebben. Een mooie conclusie is het zeker voor de mensen die van lezen houden. De New York Times schreef er in ieder geval een stukje over met de titel ‘Read books, live longer?‘.

Een mooi alternatief voor onze online- en smartphoneverslaving is het sowieso. Happy online-detox-reading!