Deze week leren techneuten over daten tijdens de ontwikkeling van een AI, de vraag of phubben nu de nieuwe (sociale) norm is en vindt Google wat van je rijstijl.
Onbeschoft of niet die mobiel
We phubben wat af en het lijkt niet echt te stoppen. Een aardig NRCQ artikel naar aanleiding van een onderzoek van PewResearchCenter over hoe Amerikanen tegen mobiele etiquette aankijken. Wanneer is het done en not done om op je mobieltje te kijken? Ik zeg in gezelschap eigenlijk nooit. Tenzij je echt op iets heel belangrijks zit te wachten. Maar ja, wat is dan belangrijk hè?
Wanneer vind jij dat het prima is om je telefoon te checken in gezelschap?
Google vindt wat van je rijstijl
Mooi verhaal over Google weer afgelopen week. Google zegt dat het niet haar fout is dat er ongelukken gebeuren. Het is de schuld van de auto’s met bestuurder. Je weet wel die mensen zoals jij en ik die nog gewoon zelf in de auto rijden. De auto’s van Google zouden te veilig zijn.
Nu las ik laatst ook een verhaal dat auto’s van Google zonder bestuurder in de war raken van hipsters. Hipsters hebben namelijk een aparte manier van ‘even stil staan’, de Fixed Gear Track Stand. Daar raken de autootjes van Google enorm van in de war. Ze zijn te veilig en nemen geen beslissing. Volgens mij leidt deze veiligheid van Google meer tot verwarring en verstopte wegen en niet tot veiligheid.
[embedvideo type=”youtube” id=”FCMs4maLfhE”]
Deze AI schrijft verhalen door te leren van anderen
Onderzoekers van de Georgia Institute of Technology hebben een Artificial Intelligence ontwikkeld die interactieve verhalen kan schrijven door te lezen en leren van verhalen die geschreven zijn door anderen. De AI heeft natuurlijk ook een naam, Scheherazade-IF. Scheherazade is de vertelster van de verhalen uit duizend-en-een-nacht, IF staat voor Interaction Fiction. Maar is Scheherazade-IF net zo goed als het origineel? Volgens de onderzoekers werden de verhalen net zo logisch en betrokken gevonden als die geschreven door een mens.
Begin dit jaar stelde ik ook de vraag of we konden onderscheiden of iets door een robot of een mens geschreven was. Ik zat er zelf mooi naast bij meer dan de helft.
Een leuk detail in het verhaal van het ontstaan van Scheherazade-IF is dat de onderzoekers zelf ook nog wat leerden over daten en naar de film gaan. De geeky onderzoekers hadden er zelf nooit aan gedacht dat handjes vasthouden en een zoen er ook bij hoorden. In het filmpje hieronder zie je Scheherazade-IF in actie.
[embedvideo type=”youtube” id=”znqw17aOrCs”]
Trackbacks/Pingbacks