Deze week twee supercoole wearables. Een om je sneller en foutloos te laten tikken. En een hippe emotie-tracker die met alles wat hij wil weten toch misschien iets minder cool is. Hoofd, schouders, knie en teen en je smartphone.
Nooit meer MissTypo
Op Futurism is een filmpje te zien van een futuristische wearable die je sneller en foutloos laat tikken op je telefoon. Een keyboard aan je hand. Het ziet er wat vreemd uit en via een app (die ik helaas niet in de Nederlandse iTunes Store heb kunnen vinden) leer je in een uur hoe je foutloos typt op deze aparte manier.
Ondanks dat het er nu niet echt charmant uitziet (eerder grappig) lijkt het me toch wel iets. Snel tikken gaat best aardig maar dat is helaas met wat vertiepingen. Al hebben mijn vertiepingen in Whatsapp en andere messenger berichten misschien ook wel iets. Je weet in ieder geval zeker dat ik het ben die je een berichtje stuurt.
Hippe sieraden die meer zijn dan alleen mooi
Er komt weer een nieuwe wearable. Deze keer is het de hippe Zenta van de tech start-up Vinanya, die het net weer iets anders doet dan de andere wearables. Het is voornamelijk een emotietracker. Maar je kunt er ook contactloos mee betalen. Zenta wordt pas vanaf maart 2017 geleverd.
Volgens Vinanya helpen zij jou je telefoon in je zak of tas te laten doordat de wearables je subtiele alerts geven. Nu vind ik dat ook van de Apple Watch een van de grotere voordelen, de tikjes op je pols. Je kan het zo instellen dat je een tikje krijgt als je een berichtje van iemand ontvangt of als je telefoon gaat. Je beslist vervolgens zelf of je wel of niet meteen reageert. Een goed medicijn tegen FOMO (Fear of Missing Out) en Phubben (een van mijn grootste ergenissen waar ik me zelf af en toe helaas ook schuldig aan maak).
Volgens Vinanya vinden mensen het in deze ‘Always On‘-wereld moeilijk hun eigen gedachten en gevoelens te ‘horen’. Mede-oprichtster Kate Unsworth zei over de nieuwste wearable Zenta het volgende tegen Business Insider:
“What we’re doing [with Zenta] is profiling people very specifically and helping them to understand their own physiological responses to situations.”
Op zich nog wel een nobele uitspraak. Maar als je dan verder leest welke data ze allemaal willen gebruiken, wordt het toch een beetje creepy vind ik.
“The purpose of this [Zenta] is to collect data from all different aspects of your life. So not just your biometrics (heart rate variability, electrodermal activity, and blood oxygen levels) but also how many emails are you sending? Who to? How much time to you spend on social media? How many meetings do you have a day? Who are you spending your time with? [We] cross-reference all of those data points with your location, the weather, which emojis you use. Over time, it will build up a profile of you and your own emotional responses to situations.”
Het gaat dus niet alleen om de biometrische data zoals bijvoorbeeld harstslag en hoeveel je beweegt op een dag (het gezonde aantal stappen van 10.000 op een dag is best veel, kan ik je vertellen). Maar ook hoeveel emails je verstuurt. Het aantal meetings of vergaderingen waar je je op een dag doorheen moet worstelen, hoeveel tijd je op Social Media besteedt en met wie je je tijd doorbrengt. Die hele bubs aan informatie wordt gecombineerd met je locatie, het weer en welke emoji’s je gebruikt om een beeld te schetsen van hoe jij je voelt en reageert op bepaalde situaties.
Ik snap dat dat allemaal invloed heeft op je gemoedstoestand en hoe gestrest je wel of niet bent. Maar… Dat gaat je geen %$#*! aan, toch?
Ik heb overigens geen idee wat ik met de informatie van de Zenta zou moeten doen als ik eerlijk ben. Over het algemeen weet je zelf dondersgoed wanneer je blij, boos of verdrietig bent. En een advies opvolgen dat ik moet mediteren als ik gestrest ben volgens de armband? Wordt lastig als je echt even door moet.
Misschien is de vraag ook meer; wat gaan ze doen met al die data die jij ze geeft om meer inzicht te krijgen in je gevoelsleven?
Wat je smartphone met lijf en leden doet
Via Design Taxi, Journaling ideas since 2003, kwam ik de video ‘How Is Your Phone Changing You?’
tegen met wederom interessante inzichten van AsapSCIENCE.
Wie weet helpen de twee eerder besproken wearables de vervelende gevolgen van de smartphone te voorkomen of in ieder geval te verzachten. Zo’n smartphone-, en daarmee ook een online-, vakantie is helemaal geen slecht idee van AsapSCIENCE. Ik denk dat ik die van mij deze vakantie eens lekker thuis laat. Boek (van papier) en ouderwets fototoestel mee en kom maar op met die rust voor hoofd en lijf.
Wat doe jij deze vakantie?