We weten al dat de mobiele telefoon, en de smartphone in het bijzonder, het ons nog makkelijker maakt niets te missen, of missen we nu juist mooie dingen door onze focus op het niets missen? En een app om virtuele knuffels te verzenden. Doe mij maar echt, dat geldt voor zowel praten als knuffelen.

Wat de angst om iets te missen met de mobiele mens doet

Een interessant artikel van Sanne van Dorp over Phubbing op Frankwatching. Maar waar, en vooral wanneer, las ik daar ook alweer voor het eerst over? Na even zoeken blijkt dat ik het voor het eerst tegenkwam eind 2013, eerst via een blog van Talitha Forrer op UrbanChicks en vervolgens schreef Claartje Visser er ook over en kwam Anette van Haren met een infographic over smartphone etiquette en dus ook phubbing. In 2014 had Anette een infographic over de transformatie van communicatie #phubbing. De drie dames stipten toen aan dat het toch wel een raar woord was voor ons Hollanders, phubbing. De optie die gegeven werd was het woord Phubbing in de nieuwe wooordenlijst van de van Dale op te nemen. Begin 2014 begon Marco Derksen ook over Phubbing, converseren zou het nieuwe phubbing kunnen zijn. In de commentaren kwam hij ook met een optie voor een Nederlands woord dat hij gevonden had via Paul van Buuren; Muuskeren, maar of dat er nou een woord is dat snel gebruikt zal worden? Ik weet het niet, het ‘bekt’ ook niet echt lekker. Kunnen we het gewoon niet asociaal noemen wat het gewoon is, of mobiel gestoord; gestoord door de mobiel waardoor je je omgeving niet meer ziet. Wie weet er een mooi woord dat ook nog eens lekker bekt.

Een extreem voorbeeld kwam ik begin dit jaar op CBS News tegen. Of het onder phubbing valt weet ik niet, het is namelijk niet zo dat de beste man in het verhaal zich in een sociale context bevond toen hij meer aandacht voor zijn telefoon had dan voor zijn omgeving. Feit is wel dat hij het bijzondere moment dat er een walvis vlak langs hem zwemt volledig miste… Door de angst iets te missen, missen we dus mooi toch dingen.

Ik eindig toch maar met de infographic van intomoblie.com die Anette deelde over de etiquette van het smartphone gebruik.

Smartphone etiquette via intomobile.com

Een app die het toch weer een beetje ‘echt’ maakt

HUG!, een app waarmee je een virtuele knuffel die je echt kan voelen naar iemand kan sturen. Ze bedenken wat tegenwoordig. Een echte knuffel lijkt me nog altijd vele male beter, maar als je het wilt proberen; je kan de app hier downloaden (alleen voor iPhone, maar wel gratis). Ik heb nog niet kunnen testen of het echt werkt omdat ik geen vrienden heb die de app ook hebben, het idee is aardig, niet meer dan dat.