Deze week een golden oldie, die in een andere vorm misschien zijn  rentree maakt, een robot die kan koken en de introductie van de binge reading disorder, alsof we al niet genoeg mankeren.

De comeback van de away message?

Facebook probeert weer iets nieuws uit, de away message. In Taiwan en Australië loopt nu een test of het zinvol is de away message weer nieuw leven in te blazen. Je kent het waarschijnlijk nog wel als je vroeger gebruik maakte van ICQ, waar ik eerder al kort over schreef.

Op zich zie ik er wel iets in, helemaal omdat je af en toe als online geregistreerd staat, maar dat helemaal niet bent of wilt zijn. De introductie van een away message kan een hoop vervelende en frustrerende situaties, zoals we dat zagen met de introductie van de blauwe vinkjes in Whatsapp, oplossen. Maar is het wel echt een away message? Volgens mij is het meer een status update, een melding van wat je op dat moment aan het doen bent.

Wat vinden jullie, handig of niet de away message?

Een robot die je eten maakt

Ik ben er nog niet helemaal uit wat ik ervan vind; een robot die voor je kookt. Op zich handig, maar je bent ook meteen je hele keuken kwijt met de installatie. Het Britse bedrijf Moley Robotics presenteerde op de Hanover Messe robotics fair in Duitsland naar eigen zeggen de eerste robot chefkok. De chef bestaat uit twee grote robotarmen en heeft zijn skills geleerd door zijn bewegingen met behulp van een 3D camera van een echte, menselijke, chef te kopiëren. Een recept heeft de robot niet nodig. In onderstaand filmpje zie je hem aan het werk.

Watson kan het ook

Watson, de supercomputer van IBM die we kennen van zijn winsten tegen schakers en Jeopardy-spelers,  kan ook koken. Hij combineert wat hij vindt in zijn databases tot een (meestal) eetbaar recept. Echt leuk en interessant om het eens te proberen.

Toch maar de echte chef

Voorlopig is de robotchef nog een one-trick pony met de crab bisque als enige gerecht op zijn repertoire. Een heel gedoe ook voor dat ene recept zoals je in het filmpje kan zien. Voorlopig heb ik toch liever dat een echte chefkok van vlees en bloed mijn eten maakt, wat jij?

Ik binge, jij binget, wij bingen

Wel grappig dat bepaalde termen opeens voor allerlei soorten bezigheden gebruikt worden. Neem bijvoorbeeld het woord to binge, dat woord won aan populariteit met de komst van Netflix waar mensen hele series in een keer achter elkaar gingen kijken; binge-watching dus. Als je de vertaling van binge opzoekt  kom je uit op woorden als bacchanaal en zwelgpartij. Kennelijk komt het woord uit de eet- en drinkhoek.

Nikkitha Bakshani schreef laatst een interessant stuk voor The Morning News over een binge-geïnspireerd fenomeen; de Binge Reading Disorder (ook daar komt het op een soort ‘overeten’ uit). Het stuk (vrij lang, maar de moeite van het lezen waard) gaat onder andere over dat de gemiddelde Amerikaan meer dan 100.000 woorden per dag leest maar er eigenlijk niets van onthoudt en dat we dingen niet goed lezen maar wel delen, ik denk overigens dat dit fenomeen wereldwijd geldt. We wisten al dat alles waar te voor staat niet goed voor je is, ik ben er voor om met dat bingen te stoppen, in wat voor vorm dan ook. Geniet gewoon van wat je kijkt, eet en leest.