Het was afgelopen week de week van de messenger-apps en WhatsApp in het bijzonder, een beetje privacy maar zeker ook humor.

Ik heb je bericht gelezen, nou en!?!

Half Whappend Nederland kwam afgelopen week in opstand, we spatten van woede en ongeloof zowat uit elkaar. Wat was er een de hand? WhatsApp introduceerde de blauwe vinkjes. Fleur Been was er snel bij met haar blog toen iedereen nog maar net over de ontdekking tuimelden.

Over de rooie

Wat volgde waren berichten over stukgelopen relaties door WhatsApp of een berichtje wel of niet gelezen was en dat we nu nog vaker zouden horen waar ver#%**! het antwoord bleef. We zagen dit soort reacties overigens ook bij de introductie van de ‘laatst gezien’ functie bij Whatsapp. En als laatste vonden we het een aanval op onze privacy. Privacy moeten we daarbij wel wat anders zien dan normaal denk ik. Privacy is in dit geval dat je je doen en laten liever geheim houdt voor degene die je zegt te vertrouwen, om wat voor reden dan ook.

Maar er waren ook mooie inhakers te vinden, de leukste vond ik de fittie tussen Katrien en Donald Duck op Twitter:

Er is ook, geloof het niet, een blauwe-vinkjes-stress-Facebookpagina, hoe groot kan je die mug maken.

Een storm in een glas water

Volgens mij is het heel makkelijk en maken we ons druk om niks. Je bent nog altijd eigen baas over je doen en laten (eigen verantwoordelijkheid noemen ze dat ook wel) dus je hoeft er helemaal niet van in de stress te raken. Je bepaalt zelf wanneer je reageert en als de ander dat stom vindt, tja, niet jouw probleem.

Gelukkig worden we weer eens op onze wenken bediend, Whatsapp komt binnenkort met een oplossing om de blauwe vinkjes uit te zetten, met als voorwaarde dat we dan zelf ook niemand in de gaten kunnen houden natuurlijk, qua leesbevestiging. Voor wat hoort wat. De snelle en makkelijke oplossing is overigens het bericht in het berichtencentrum te bekijken, je moet er dan natuurlijk niet op klikken want dan klikt Whatsapp weer.

En de veiligheid dan?

Even serieus nu, zijn die blauwe vinkjes nou echt het belangrijkste, moet je echt zo nodig zeker weten dat iemand je bericht gelezen heeft? Eerder irritant en onnodig drammerig lijkt mij. Over het bericht dat de meeste berichten-apps zo onveilig als de neten zijn hoorde en zag ik veel minder, terwijl dat bericht in dezelfde week verscheen. De veiligheid waar ik het hier over heb is overigens dat het bericht tussen jou en de door jou gekozen ontvanger is en dat het niet stiekem onderdeel is van een geheimzinnige groepschat met Google, Facebook, de overheid, cybercriminelen en anderen als extra publiek, die het geen moer aangaat.

Voor de Apple-freaks onder ons is iMessage de beste oplossing, maar ook nog niet perfect. Veel van de andere veilige berichten-apps kende ik niet eens, maar wie heeft de oplossing voor het grootste probleem? Waar zitten je vrienden?

Gewoon gezellig weer eens in de kroeg afspreken is lang zo’n gek idee nog niet. Bijkomend voordeel is dat je de gezichtsuitdrukking van je gesprekspartner kunt zien, wat enorm veel misverstanden kan voorkomen. Cheers!

Als apps eerlijk zouden zijn

We zijn gek op apps. Ze maken ons leven makkelijker, bezorgen ons ontspanning en soms zelfs een glimlach. Maar wat nu als apps eerlijk zouden zeggen wat ze denken?