Deze week over robots. Allemaal even schattig. Jammer dat niet iedereen daar goed op reageert.

Speelgoed zo slim als Watson

Elemental Path’s CogniToys heeft een speelgoed dinosaurus ontwikkeld die kan luisteren en praten en zo slim is als Watson. Je weet wel, de IBM computer waar ik eerder over schreef die onder andere de slimste mensen verslaat met een spelletje Jeopardy en die tegenwoordig zelfs kan koken. Nu dus ook voor kinderen. Voor hen beantwoordt hij de slimme, maar voor ouders vaak o zo irritante vragen. Zelf vind ik het niet meer dan een luidspreker in de vorm van een dinosaurus. Niet echt knuffelbaar. Zijn stem vind ik ook vreselijk. Maar ja, het is en blijft een robot natuurlijk, die ik stiekem toch graag zou willen hebben.

Bron: Wired

De minder slimme maar superschattige Mira

Mira, de schattige kiekeboe robot, is bedacht door Alonso Martinez. Alonso is technisch directeur bij Pixar en dan weet je dat een glimlach gegarandeerd is. Of zoals Alonso zelf zegt:

“I love creating characters that make people smile and one day I hope to make robots that not only entertain us, but provide insights into our lives and fuel us to be better.”

Mira communiceert met licht, geluid en bewegingen van haar hoofd. Door een kleine camera op haar hoofd kan ze gezichten herkennen en volgen. Binnenkort zal ze in staat zijn gezichtsuitdrukkingen ook echt te lezen. Nu wordt ze verdrietig als je je verstopt en begint ze te lachen als je weer tevoorschijn komt. Het is nog niet veel, maar absoluut genoeg voor een glimlach.

Ik ben heel benieuwd hoe Mira opgroeit. Ik hoop dat het een leuke en slimme dame wordt die heel veel mensen laat lachen.

Bron: PSFK

Een sociaal experiment dat niet zo sociaal afliep

Even serieus, waarom zou je een liftende robot slopen? Het gebeurde Hitchbot, een robot met grootse plannen om de wereld te ontdekken. Hitchbot was onderdeel van een sociaal experiment om te kijken hoe mensen met de liftende robot om zouden omgaan. En of robots mensen kunnen vertrouwen.

Voor de mensen die hem niet kennen; Hitchbot leek een beetje op de blikken man die graag een hart wilde uit de Wizard of Oz. Hij kon praten, luisteren, foto’s maken en berichten delen op social media.

Hij startte zijn reis op 27 juli 2014 in zijn geboorteland Canada.

Vervolgens bezocht hij Duitsland en ook in Nederland kwam hij even langs. Hij maakte overal vrienden. Daarna was het de beurt aan Amerika. De reis door Philadelphia werd hem helaas fataal. Hij werd tot de laatste schroef gesloopt. Door wie? Helaas weten ze dat niet. Hitchbot was zo toegetakeld dat niemand meer iets voor hem kon doen, zelfs de herinneringen aan zijn laatste uren waren verdwenen. Misschien maar beter ook.

De reacties toen bekend werd dat hij gesloopt was waren gelukkig wel weer hartverwarmend. Iedereen wilde meehelpen om ervoor te zorgen dat Hitchbot weer verder kon met zijn avonturen. De bedenkers en makers denken er nu over na om een nieuwe Hitchbot te maken. Dit zal, als het gebeurt, wel pas in 2016 zijn.

Hitchbot blijft ondertussen vertrouwen houden in de mensheid. Maar of dat terecht is? Ik hoop in ieder geval weer snel een reis te kunnen volgen en Hitchbot de tweede in het echt te ontmoeten.

Hitchbot

R.I.P. Hitchbot