[wp_time_to_read]
Nou wat een week zeg. Donald en niet Hillary president. Gedoe over de prognoses en cijfertjes. De elite, de media en Facebook, heel veel Facebook.
Stonden we toch mooi in ons hemd
Teksten als ‘nee joh, zo’n idioot wordt nooit president’ en ‘Hillary heeft veel betere kaarten’ vlogen je om de oren voor de dag des oordeels. En wat gebeurde er? Juist, wat niemand gedacht en voorspeld had. Mr. Pussy-grabbing Trump was zo maar ineens Mr. President geworden.
Was deze misrekening te voorkomen?
Iedereen viel over elkaar heen. Hoe had dit in vredesnaam kunnen gebeuren? Hoe kan het dat wij, wie ‘wij’ ook mogen zijn, dit niet zagen aankomen? En vooral, wie kunnen we als schuldige aanwijzen? Vingerwijzen is immers onze favoriete bezigheid als we het ergens niet mee eens zijn.
De ‘schuldigen’
Dat zijn er heel wat:
- De Media; Over de fouten van de media werd het meeste geschreven. Ik vond het stuk van de New York Times een van de betere, een aanrader.
- De peilers; Het ging om procentpunten, een minuscuul verschil dus. Sanne Blauw, cijfernerd van de Correspondent dook in de peilingen en waarom de peilingen Trump’s overwinning niet zagen aankomen. Zij noemt 7 verklaringen waarvan de laatste de hype rond cijfers is. Misschien hebben de peilingen inderdaad gefaald omdat we er verkeerde verwachtingen van hebben.
- De elite; De elite was alleen maar met zichzelf bezig, met de status quo. Maar geldt dat ook niet voor de ‘gewone’ burger, de middenklasse of zoals ze het in Amerika noemen de working class of blue collar die Trump naar de overwinning stemden? We kiezen toch allemaal waar we zelf beter van denken te worden? Of je nu tot de boven-, midden- of onderklasse ‘behoort’.
- En Facebook; Tja, Facebook… Facebook ziet zichzelf niet als een mediabedrijf, terwijl volgens onderzoek van Pew Research ongeveer 68% van de Amerikaanse volwassenen het nieuws via sociale netwerken (66% via Facebook) tot zich neemt. En Facebook wil je natuurlijk heel graag in je eigen comfortabele bubbel houden. Verantwoordelijkheid nemen als mediabedrijf en voor het fake nieuws dat op het platform staat vindt Mark niet zijn taak. Al verscheen er op Techcrunch wel een bericht dat Facebook toch toegaf dat zij meer moet doen om de verspreiding van fake nieuws tegen te gaan. Maar het moet natuurlijk wel leuk zijn en blijven, zo leuk dat je meerdere malen per dag terugkomt op het platform.
- De bubbel misschien? Een term die bekendheid kreeg door het boek van Eli Pariser. Kort samengevat gaat het bij de Filter Bubble om het verdwijnen van serendipiteit in ons leven door wat we ‘liken’ en aanklikken.
Of wij?
Te veel factoren om uit te kiezen als we op zoek gaan naar de schuldige. Maar vergeten we de belangrijkste niet? Onszelf? Wij zijn nog altijd zelf verantwoordelijk voor onze daden, meningen en gedachten. En die Facebook-bubbel, is dat zo heel veel anders dan de ouderwetse-offline-bubbel? Vóór Facebook ging je ook, grotendeels, om met ‘gelijkgestemden’. Uit je comfortzone stappen en over het muurtje kijken is gewoon best lastig, eng en kost tijd. Tijd die je liever besteedt aan dingen waar je achter staat. Lijkt de schuldige toch die vervelende maar o zo comfortabele bubbel te zijn. Gemak dient de mens toch?
We hebben het gewoon gemist
Ik denk dat we het gewoon gemist hebben. De enorme onvrede en de behoefte aan een ander geluid. Hoe dat kan? Ik denk omdat we allemaal zo lekker in onze bubbel zitten.
En nu?
Wat er terecht gaat komen van het verkiezingsprogramma van Trump is net zo onduidelijk als de algoritmen die bepalen wat we in de zoekresultaten op bijvoorbeeld Google te zien krijgen en in onze Facebook nieuwsfeed. De algoritmen die onze bubbel vormgeven. Hoogste tijd voor meer serendipiteit. Lees in dat kader ook mijn blog Dom,Dommer, Domst? nog eens.
Kijk om je heen en laat je verrassen!
Ik denk dat het een combinatie is van weigeren iets te zien en met open ogen niks zien. Hoe doe je dat?
Ik beveel je van harte deze analyse van Sam Harris aan: https://m.youtube.com/watch?v=f27qaDQ1uG8
Het is een podcast (op YouTube).
Volgens Michel Moore waren er overigens genoeg rode vlaggen maar ook die werden gewoon weg gekeken:
– het mes in de rug van Saunders. Mensen zien en horen dit, maar blijven stil. Tot election day.
– Saunders heeft de primaries in Michican, Wisconsin met ruime meerderheid van Clinton gewonnen. Op de dag van de primaries lag Clinton in deze staten 8 tot 20 punten voor. Een paar uur later ging de staat naar Saunders
– op dezelfde dag zijn er in de Republican ballot 130.000 stemmen meer (!) uitgebracht. In een staat dus die traditioneel naar de democratische partij gaat…
– Saunders heeft de primaries in 22 staten gewonnen
Bron: http://insider.foxnews.com/2016/11/11/moore-trump-voters-arent-racist-many-voted-barack-hussein-obama
(Let op: je ziet Fox News in de URL staan maar het is een uitzending van MSNBC…)
Het was werkelijk stuitend om getuige te zijn van de vooringenomenheid. Op tv, radio, kranten, social media, de school van mijn kinderen. Eng zelfs.
Reinier.
Hoi Reinier,
Ik ga voor het niet (willen zien). Een van de weinigen die de voorspelling goed had was ‘prediction professor’ Allan Lichtman. Hij voorspelt overigens ook dat Trump afgezet wordt. Die laatste voorspelling doet hij op buikgevoel en niet volgens een systeem. Meer hierover lees je op
de Washington Post
Ik ga jouw linkjes vandaag ook bekijken.
Mooie dag!