Deze week gaan we weer even terug naar school omdat het web jarig is, presenteert Mark Zuckerberg zijn plannen voor de komende jaren en is er een interessant essay over de toekomst van het boek.

Een lesje geschiedenis

Hiephiephoera, het web bestaat 25 jaar! Op Gizmodo laten ze zien wat de eerste website in Amerika was, het waren overigens meer wat losse pagina’s dan een website zoals de meeste eerste ‘websites’. Het bericht over de eerste Amerikaanse website kreeg behoorlijk wat aandacht, terwijl zij toch echt niet de eerste waren, dat waren de websites die bedenker en grondlegger van het World Wide Web Tim Berners-Lee in Europa maakte.

Nu is het belangrijk te weten dat er een verschil is tussen het World Wide Web en internet. Het internet is ook een stukje ouder dan het World Wide Web. Hier lees je meer over  de geschiedenis van het internet in Nederland. Weet jij nog wanneer jouw eerste ervaring met het internet was of wat de eerste site was die je je kunt herinneren?

De toekomst van het boek

Via de nieuwsbrief van Dave Pell, Next Draft, kwam ik op dit geweldige essay over de toekomst van het boek van the Economist. Je kunt er voor kiezen het te beluisteren, te lezen als een ‘boek’ of door de volledige tekst te scrollen. Voor het luisteren moet je wel even door het very British accent van de vertelster. Ik heb ervoor gekozen te scrollen, dat is toch meer mijn manier om te lezen en informatie tot me te nemen. Nog mooier was het geweest als ik het in de enige echte, door sommigen als ouderwets geziene, boekvorm had kunnen lezen, ik houd nu eenmaal van boeken en papier. Voordeel van een echt boek is ook dat je kunt zien hoeveel pagina’s je nog te gaan hebt (de essay heeft 26 pagina’s). Het is een absolute aanrader als je even de tijd hebt.

Alles heeft een (algo)ritme

Gezien mijn fascinatie met algoritmen kan ik het niet laten een tweet van 42bis-collega Farah Sheikrojan te delen.

Wordt Mark king of the world?

Afgelopen dinsdag presenteerde Mark Zuckerberg niet alleen de cijfers over het derde kwartaal van dit jaar maar ook zijn plannen voor Facebook voor de komende 3, 5 en 10 jaar. De voor mij meest opvallende was dat Facebook de mogelijkheden van Graph Search en kunstmatige intelligentie verder wil benutten om een slimmere zoekmachine te creëren. Facebook’s belangrijkste doel is het wereldwijd verspreiden van het internet (of bedoelde hij het overnemen van de wereld over 10 jaar?). In de post van Businessinsider kun je er meer over lezen. Een interessante vraag die ik in een blog van Wired tegenkwam naar aanleiding van de plannen van Zuckerberg was de volgende; wordt Facebook de baas over wat we online kijken en lezen? Ik hoop dat we Mark wat in weten te dammen, ik bepaal toch echt liever zelf wat ik wel en niet lees. Serendipiteit mag van mij de wereld gaan regeren. Want wat is er mooier dan per toeval iets of iemand tegenkomen? En dan bedoel ik dus niet iets of iemand tegenkomen waarvan Mark vindt dat dat zou moeten. Ik stem voor serendipiteit. Jij?