Deze week raadt Microsoft je leeftijd (lees wel eerst de kleine lettertjes) en gaat Hong Kong opruimen met “Wanted” advertenties.

Earth Day met Mugshots in Hong Kong

22 april was Earth Day, de Dag van de Aarde, een jaarlijks terugkerend evenement met als doel mensen te laten nadenken over hun (consumenten)gedrag en de invloed hiervan op de aarde. Op Wikipedia las ik dat de Dag van de Aarde al sinds 1973 populair is, vooral in de Verenigde Staten.
Hong Kong greep deze dag aan om samen met reclamebureau Ogilvy & Mather Hongkong het CleanUp project te starten. Wat hield het CleanUp project precies in? Er werd afval verzameld en hier werd DNA van afgenomen waarmee mugshots werden gemaakt en opgehangen bij de plaats waar het afval gevonden was. ‘Gelukkig’ waren het geen foto’s van bestaande personen maar reproducties gebaseerd op het gevonden DNA en dan nog is het best eng. Of het geholpen heeft vertelt het verhaal helaas niet. De bedoeling is in ieder geval dat de “Wanted” advertenties mensen voldoende aansporen om hun rotzooi achter zich op te ruimen. Een vrij extreme manier, dan vind ik Holle Bolle Gijs van de Efteling een vriendelijkere en leukere manier. Er kunnen vast wel betere manieren verzonnen worden om te zorgen dat mensen hun rotzooi niet op straat gooien, met gamification bijvoorbeeld zoals de dansende stoplichten die ik hier vorig jaar deelde.

Je leeftijd laten raden? Lees eerst de kleine lettertjes

Ik las afgelopen week op nu.nl dat Microsoft een website heeft ontwikkeld die je leeftijd én geslacht kan raden op basis van een foto die je zelf uploadt. Het bericht op nu.nl vertelde er niet bij dat het best verstandig is eerst de kleine lettertjes te lezen en laten we dat nu niet vaak meer doen… Fast Company had de kleine lettertjes wel gelezen, Microsoft zegt daarin dat als je een foto uploadt in How-Old.net en daarmee Microsoft’s Azure cloud platform, ze je foto in de toekomst in advertenties mogen en kunnen gebruiken. Ik denk dat de kans dat dit gebeurt niet zo heel groot is, maar toch. Het is overigens wel heel knap hoe Microsoft dit mogelijk heeft weten te maken.