Deze week over de knorrige punt, het wandelende gevaar van de smartphone en het hele jaar door lief voor elkaar.

Chatten zonder punt

Een leuk stukje van Clara van de Wiel in Vrij Nederland over het verdwijnen van de punt. Het verdwijnen van de punt? Yup. Met al dat ge-sms en ge-whatsapp communiceren we niet alleen steeds meer in smileys en emoticons, ook leestekens en het gebruik van hoofdletters krijgen een andere betekenis. Zo staat alleen in hoofdletters iets tikken gelijk aan schreeuwen. En de punt? De punt komt knorrig over volgens het onderzoek van Binghamton University waar Clara naar verwijst. Maakte je vroeger met een punt nog een punt, ook wel einde of einde discussie, tegenwoordig ben je een knorrepot. Geen punt staat volgens het onderzoek voor oprecht. Misschien is het toch gewoon beter echt, face-to-face, met elkaar te communiceren om verwarring en interpretatieverschillen te voorkomen. Grotendeels. Punt uit.

Doorlopen, hier is niets te zien

Op een of andere manier denken we dat het nodig is constant op dat kleine verslavende schermpje van onze smartphone te kijken. Ook denken we dat we de enige zijn die dat op een veilige manier doet volgens een artikel van NRC Q. Zo bellen we netjes handsfree in de auto. Dat je dan toch wel een beetje afgeleid kan zijn vergeten we voor het gemak even. Maar hoe lees je een whatsappje veilig in de auto? Laat je het voorlezen door Siri (die overigens alleen nog maar smsjes kan voorlezen, Whatsapp lijkt ze niet veel mee te hebben)? Veilig in de auto lijken we het aardig voor elkaar te hebben. Tijdens het lopen zien we geen gevaar. Alhoewel…

In Amerika en China bestaan zelfs al speciale smartphone voetpaden. Maar nu vindt de nationale veiligheidsorganisatie in Amerika dat het maar eens afgelopen moet zijn met dat gestaar op dat schermpje tijdens het lopen, het zou zelfs een significate bedreiging van de veiligheid zijn. Grappig is ook dat we echt anders schijnen te lopen als we bezig zijn met onze smartphone, het smartphone loopje. Dus wees gewaarschuwd als je ziet dat mensen met het smartphone loopje jouw kant op komen. Als je zelf niet het loopje hebt natuurlijk.

Onderstaand filmpje is overigens geen reclame al lijkt het dat wel. Gewoon even uitkijken tot het einde, letterlijk en figuurlijk uitkijken.

[embedvideo type=”youtube” id=”a-NzcpQVeZM”]

Wat kerst met ons doet

Raar vind je niet? Dat we met Kerst opeens allemaal emotioneel en aardig voor elkaar worden. Je wordt doodgegooid met tranentrekkende reclames die ons vertellen dat niemand alleen zou moeten zijn met de Kerst en dat we lief moeten zijn voor elkaar. Maar waarom alleen met kerst? Waarom niet het hele jaar door? Geef elkaar gewoon eens een complimentje of zeg dankjewel. Kijk wat er gebeurt, waarschijnlijk krijg je net zo’n reactie als in het filmpje dat ik eerder al deelde op Facebook over het project van Shea Glover die foto’s van klasgenootjes en leraren maakte. Als ze vroegen waarom, zei ze  ‘je bent mooi’. Onbetaalbaar de verandering die er dan bij mensen plaatsvindt.

Kom op knapperd, geef eens een complimentje, het is gratis!