Wat wordt het? Maakt Social Media ons nu asocialer of socialer? Gelukkiger of juist ongelukkiger? Wie het weet mag het zeggen. Uit de infographic van Stop Procrastinating blijkt in ieder geval dat we Facebook zo belangrijk vinden dat 12% het zelfs tijdens hun eigen bruiloft checkte.

We moeten praten….

Een interessant en licht zorgelijk stuk in de New York Times van Sherry Turkle; Stop Googling. Let’s talk. Turkle is professor Social Studies of Science and Technology bij MIT en houdt zich bezig met nieuwe technologie en hoe deze onze gesprekken veranderen.

Daar gaat je empathisch vermogen

Een van de meest verontrustende gevolgen van het alsmaar op je telefoon zitten en tikken in plaats van te praten is dat het bij kinderen leidt tot een slechter ontwikkeld empathisch vermogen. De verklaring van Sherry Turkle is fascinerend, maar minstens zo beangstigend: kinderen zijn meer bezig met het kijken naar een scherm dan met gezichten. Gevolg: ze leren niet meer om gezichtsuitdrukkingen goed te herkennen.

IBM is nu juist bezig om Watson sociale vaardigheden te leren

Watson, de supercomputer van IBM, staat op het punt om sociale vaardigheden te leren. Watson moet alle facetten van de menselijke communicatie beheersen. Niet alleen taal, maar ook handgebaren, oogbewegingen en stemintonatie moet Watson kunnen herkennen. Watson moet het ook zelf gaan gebruiken om een band met de mens te krijgen.

“You can bring into the [robot] interface this gesturing, this body language, the eye movement, the subtle cues that we as humans use when we communicate with one another to reinforce our understand of what we’re expressing.”
Robert High, chief technology officer of Watson at IBM in MIT Technology Review

 

Wordt het toch nog oppassen dat Artifcial Intelligence niet slimmer en beter wordt dan wij. Hoe denk jij dat we de (vooralsnog) o zo belangrijke sociale vaardigheid empathisch vermogen kunnen behoeden voor uitsterven?

Maken we het mooier dan het is?

Waar eerdere onderzoeken ons vertelden hoeveel ongelukkiger en gestressed we werden van Social Media is er volgens Quartz nu eindelijk data die ons vertelt dat Social Media het beste in ons naar boven haalt. Op Social Media wint de positiviteit het van de negativiteit. Maar is dat niet een selffulfilling prophecy? Is die positiviteit niet meer het gevolg van dat we graag in de ideale wereld willen leven waar iedereen ons supercool vindt en van ons houdt?

Zelfs tijdens een eerste date checken we Facebook

Via Dutchcowboys kwam ik een fantastische infographic tegen over waar en wanneer we facebook wel niet checken. De infographic is gemaakt door Stop Procrastinating app, de webapp die je zonder afleiding laat doen wat je moet doen door het internet even uit te zetten.

Op welk ongepast moment maak jij je schuldig aan het checken van je Facebook?

Facebook usage