Deze week de mobiel in de hoofdrol, hoe we er steeds afhankelijker van worden en de gekke dingen die je kunt doen zoals een denkbeeldig vriendje of vriendinnetje creëren.

Steeds afhankelijker

Een mooie column van Joost Steins Bisschop, de titel ‘De helft van de jongeren verdwaalt zonder smartphone’ zou je op het verkeerde been kunnen zetten. De column gaat namelijk over meer dan alleen de afhankelijkheid van Google Maps, het gaat over verdwalen door een blind vertrouwen in je mobiel en dat geldt voor jong en oud. Het lezen waard, want hoeveel vertrouwen heb jij in je mobiel?

We slapen er zelfs mee

Zeg eens eerlijk, val jij in slaap met je mobiel naast je? En noem dan niet de meest gehoorde reden, of smoes, dat je hem als wekker gebruikt. We weten allemaal dat het beter is wat mobielloze momenten in te lassen. Zo is het blauwe licht niet goed voor je ogen en kan het zelfs een goede nachtrust verstoren, tijdens het eten is het asociaal en ga zo maar door. En toch gaat hij (of zij zo je wilt) maar al te vaak mee de slaapkamer in en eindigt af en toe zelfs heel brutaal naast je in bed….

Buzzfeed deed een onderzoekje onder haar werknemers met de vraag of zij wel eens in slaap vallen met hun telefoon naast zich in bed. De resultaten zijn uiteraard niet breed toepasbaar, aangezien het aan een kleine specifieke groep gevraagd is, maar het is toch interessant. De editor van Buzzfeed heeft met de uitslagen van het onderzoek het gedrag en de houdingen ten opzichte van het slapen met de telefoon verdeeld in 5 categorieën:

  • de principiële, zij zetten de telefoon uit voor een goede nachtrust en omdat het gezonder is (een klein aantal van de ondervraagden);
  • de super ‘connected’ en licht verontruste groep die met of in ieder geval dicht bij de mobiele telefoon in slaap valt (de grootste groep);
  • degenen die zich toch wel zorgen maken over wat het op de lange termijn met je doet;
  • de sleep trackers, de mensen die een app gebruiken om de slaapcyclus te meten en te verbeteren om op het meest ideale moment gewekt te worden;

En als laatste:

  • De ¯\_(ツ)_/¯ groep , ook wel de ‘het kan mij geen barst schelen’-groep.

In welke groep slaap jij?

Zelfs je denkbeeldige vriend of vriendin past binnenkort in je telefoon

Gestart als een grap en een aantal jaar later gewonnen in een start-up wedstrijd – een app om je eigen denkbeeldige vriend of vriendin te creëren. Je maakt hem of haar helemaal naar jouw wensen en eisen, de ideale man of vrouw dus. De app stuurt je zelfs voicemails!

De apps zitten nu nog in de private beta fase maar je kan je al wel inschrijven als je interesse hebt in een virtuele relatie met een zelfbedachte vriend of vriendin.