Deze week nooit meer liegen door technologie, lekker slapen met je voeten buiten boord en de puntkomma in de hoofdrol.

Kan je niet slapen?

De adviezen van geen cafeïne en smartphone voor het slapen kennen we allemaal. Een koele en donkere kamer voor het slapen gaan weten we ook. Maar je voeten onder de dekens vandaan? Je voeten als slaapmiddel; het proberen waard.

Is de kunst van het liegen straks verleden tijd?

Dit is ongeveer de titel van een blog van de Washington Post. Er zijn inderdaad mensen die heel goed kunnen liegen en die het ook ontzettend lang vol kunnen houden tot ze, vaak door een dom foutje, door de mand vallen. Dat domme foutje heeft steeds vaker te maken met technologie. Zo laten we online overal sporen achter. Google weet meer van je dan je waarschijnlijk lief is en we denken ook niet altijd even goed na als we iets op Facebook posten.

In een artikel van de BBC wordt uitgelegd hoe je aan het taalgebruik in een tweet de geloofwaardigheid zou kunnen beoordelen. Of het echt is of alleen om aandacht te trekken.

Ergens zou ik het toch wel jammer vinden als technologie ervoor zorgt dat het helemaal verdwijnt. Er zijn natuurlijk gradaties in liegen. Een leugentje om bestwil bijvoorbeeld is niet voor niets om bestwil. En jokken? Dat heeft bijna iets grappigs. Jokken mag van mij, zolang je er natuurlijk niemand pijn mee doet. Wat vind jij?

Punt? Komma? Puntkomma!

Als je veel aan het schrijven bent, en met name voor online, heb je met veel dingen te maken. Je lezer, dat lijkt mij de belangrijkste. Maar ook Google en Taal (regel)puristen, en vast nog wel meer partijen. Er zijn dus een aantal regels om aan te denken als je aan het schrijven slaat. Zo moet het makkelijk te lezen zijn. Tegenwoordig moet het ook steeds korter wat er is geen tijd maar we willen ook niets missen. Ook belangrijk: geen taalfouten en interpunctie. Say what? Interpunctie; punten en komma’s enzo. Hoe schrijf je dan ‘lekker’ met deze regels? Niet te lange zinnen is nummer 1. Te veel korte zinnen is ook niet goed want dan is het net of je met een robot te maken hebt. De oplossing? Punten, komma’s, dubbele punten en de puntkomma; interpunctie dus. De laatste heb ik nog wel eens ruzie mee. Het is een beetje een schizofrene samenwerking tussen de punt en de komma. Een superleuk filmpje van Emma Bryce vond ik via TEDEd; over hoe de puntkomma dient te gebruiken. Het filmpje is in het Engels helaas,maar superleuk om te kijken en je leert ook nog wat.


 

Punt, komma, puntkomma; ik hoop dat ik het in deze blog goed heb gedaan.