Vertrouwen we een liegende robot eerder dan een eerlijke? En zou jij een schoonmaakrobot willen hebben of eentje alleen voor het entertainment? Of misschien is je smartphone al wel slim genoeg.

Liegen maakt het echt. Serieus?

Een aardig filmpje met een triggerende titel op Aeon: Liar Robot. How do you make a robot seem more like a human? You make it a liar robot.

Professor Brian Scassellati en zijn team van Yale Social Robotics Lab maken robots die zich als mens gedragen. De vraag waar zij zich mee bezig houden is de volgende: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen stukken metaal en plastic vertrouwen en hier een relatie mee aangaan?

How can we get people to trust and interact naturally with chuncks of metal and plastic?

Als je het filmpje bekijkt is het meer valsspelen dan liegen waardoor er een begin van een band met de rock-paper-scissors spelende robot ontstaat. Valsspelen met als doel een band te creëren. Voor deze robot lijkt het te werken.

Want wat blijkt? De kleinste sociale reactie is al genoeg om niet alleen onze aandacht te krijgen, maar ons ook te betrekken en motiveren. Je zag dit ook gebeuren in de documentaire ‘Ik ben Alice‘. Met onze behoefte aan erkenning, aanmoediging en support kan je veel voor elkaar krijgen in deze wereld als robot.

Volgens Brian zullen robots nooit de mens vervangen, ze zullen het leven van de mensen die het nodig hebben alleen verrijken en hen plezier brengen. Als je het zo bekijkt hebben we geen enkele reden om bang te zijn voor robots.

[embedvideo type=”vimeo” id=”42703118″]

 

Wil jij nu ook een robot?

De Telegraph deelde de 14 beste robots die je leven makkelijker kunnen maken. Zij deden dit naar aanleiding van alle discussie dat ons werk overgenomen wordt door robots en dat het allemaal maar een nare toestand zou zijn, die invasie van de robots. Hebben we niet eerder gezien dat er werk werd overgenomen door robots? Tijdens de industriële revolutie gebeurde er niet anders, en ook toen waren we met z’n allen tegen. Er werden zelfs sabotage-acties op touw gezet om de machines die ons werk overnamen te stoppen. MIT Technology had er een goed stuk over naar aanleiding van het slopen van Hitchbot.

Er staan best wel wat interessante robots in het stuk van de Telegraph, vind ik. Welke zou jij willen hebben? Of houd je het bij je superslimme smartphone, die tegenwoordig niet alleen (bijna) je beste vriend is maar ook je persoonlijke assistent(e)?