Deze week over een gevaarlijk persoon, de ‘Verwarde Man’. En wat er in een minuut online gebeurt. Om ook van in verwarring te raken.

Complete verwarring

De verwarde man. Je leest vaak over hem. Op internet en in de krant. Hij komt voor in gesprekken van de dag. Herkennen doe je hem vaak niet. Wie is die verwarde man? En wat maakt het dat hij in verwarring is? Ik vind het een intrigerend fenomeen.

Karel Smouter schreef afgelopen week een column voor de Correspondent over deze meneren in verwarring. Welkom in het tijdperk van de Verwarde Man.

“De verwarde man is een man in opkomst: door bezuinigingen en de crisis lopen er steeds meer van op straat. Hij heeft 319.000 zoekresultaten op Google en haalt vrijwel dagelijks de krant.”

 

Wat is die verwarring dan?

Ok, zover was ik ook al wel, dat de verwarde man in opkomst is. Maar wat doen we eraan? Hoe herken je hem? En hoe kunnen we deze meneren helpen? Een andere vraag is wanneer je dan een verwarde man bent en geen terrorist of ‘gewoon’ een achterlijke idioot?

Verwarring wekt ook een beetje de indruk dat de beste man in kwestie er niets aan kan doen. Of nog erger, dat het de schuld van een ander is. De hele maatschappij het liefst.

“Verwarring is intussen zo’n grondtoon geworden, dat ik niet zou weten waar je moet beginnen. Want: zijn we niet allemaal in meer of mindere mate verward? Sterker nog: in deze rommelige wereld kun je haast niet anders dan verward zijn.”

 

Dat we allemaal in meer of mindere mate in verwarring zijn begrijp ik. Wat er allemaal om ons heen gebeurt is niet te begrijpen. Te bizar voor woorden en niet te verklaren. Maar we hadden het over de Verwarde Man.

“De verwarde mannen die het nieuws halen lijken deze weerbarstige, fundamenteel ongelijke wereld hun wil op te willen leggen door de kloof tussen de realiteit en hun verbeelding te dichten met epische daden. Bij anderen uit dat zich in de vorm van haatdragende Facebookgroepen of in een hang naar samenzweringstheorieën.

Bij weer anderen, de meesten wellicht, manifesteert die verwarring zich juist in de vorm van een soort berusting: de wereld is zo ingewikkeld dat ik mij maar achter mijn voordeur opsluit en er het mijne van denk.

Het zijn allemaal verschillende antwoorden op dezelfde verwarring, die door de wereld waart. Maar wat nu aan te vangen met deze verwarring?”

 

Een oplossing?

Dat is, zoals ze dat in het Engels zo mooi noemen, de million dollar question. Wat doen we met die verwarring? Hoe voorkomen we dat de mannen veranderen in Verwarde Mannen (er zullen ook heus verwarde vrouwen zijn maar die lijken minder van de grootse en meeslepende, alles verwoestende variant te zijn) als we allemaal in verwarring zijn?

“We hebben niet per se meer positiviteit nodig, als wel meer constructieve woede, die de verwarring omzet in kleine daden met grote gevolgen. En, tegelijk: meer begrip voor elkaars verwarde toestand. En hulp om daar uit te geraken voor de verwarring escaleert.”

 

Kleine daden met grote gevolgen. Daar kan ik wat mee. Al vraag ik me wel af of daar per se constructieve woede voor nodig is. Kleine daden met grote gevolgen. Bedenk maar eens iets…

“Het begint met het besef dat elke verwarde man die het nieuws haalt, uiteindelijk een geradicaliseerde versie van onszelf is.”

 

Elke minuut telt

Je hebt het vast wel eens gehoord als iets echt nú, liever gisteren nog, moet gebeuren. Elke minuut telt! Go, go, go!

Er kan best veel in een minuut

Pfff, een minuut, wat is dat nou? Wat kan er in een minuut gebeuren? Je zou er van in verwarring raken.

Kijk eens online hoe snel alles gaat

Kon je vroeger nog 15 minutes of fame ‘verdienen’. Tegenwoordig, met de snelheid van de berichten die elkaar opvolgen, mag je blij zijn als je nog 15 seconden beroemd kan zijn.

Yesterday’s news is sneller gebeurd dan gisteren

Wat gebeurt er in 10 seconden online?

The NextWeb deelde de mobiele activiteit online in 10 seconden, in real-time. Je ziet onder andere het aantal Facebook Likes en Whatsapp berichtjes ‘optellen’ en nog veel meer online activiteiten in 10 seconden voorbijvliegen.

En wat gebeurt er in één seconde op het internet?

Op Digital Information World vond ik de infographic van Unboxing Deals. Een paar feitjes vooraf:

• Er worden 2.488.887 e-mails verstuurd

• 22 nieuwe WordPress posts, zoals deze blog, worden gemaakt

• wereldwijd worden er 54.319 Google-zoekopdrachten gedaan in die ene seconde

• En er worden 469.445 likes op Facebook uitgedeeld

Één keer knipperen met je ogen en er is weer meer online gedaan en veranderd, wereldwijd.