Deze week 7 punten om je te wijzen op wat je wint als je wat minder vaak je Facebook checkt, het is echt de moeite waard! En een Japanse AI (Artificial Intelligence) die bijna, bijna, een literaire prijs in de wacht sleepte.

En de winnaar is…

Ik schreef er vorig jaar al over, de robotjournalist. Nu las ik op Digital Trends dat een Japanse AI (Artificial Intelligence) bijna een literaire prijs heeft gewonnen met de roman The Day A Computer Writes A Novel, of in het Japans “Konpyuta ga shosetsu wo kaku hi”.

Wie of wat was de schrijver?

Officieel werd de roman die meedeed voor de literaire prijs natuurlijk geschreven door een team van mensen, de mensen die het AI programma ontwikkelden. Hoe ze dat hebben aangepakt? Hitoshi Matsubara en zijn team bij Future University Hakodate in Japan selecteerden de woorden en zinnen en bepaalden de parameters hoe het verhaal op te bouwen voordat ze de AI de roman zelf lieten ‘schrijven’.

Menselijke en niet-menselijke deelnemers

De Nikkei Hoshi Shinichi Literary Award, de literaire prijs waar het hierom gaat,
staat de afgelopen paar jaar al open voor zowel menselijke als niet-menselijke deelnemers. Onder de niet-menselijke deelnemers vallen AI programma’s en anderen (wat die anderen dan precies zijn is mij vooralsnog een raadsel, ik denk dat dat de hybride versies zijn, de combinatie mens – AI). Dit jaar was het voor het eerst dat het comité inzendingen van AI programma’s ontving. 11 van de 1.450 inzendingen waren (deels) geschreven door niet-mensen.

Nog wel wat uitdagingen

Volgens de Japanse science fiction schrijver Satoshi Hase, die bij de persconferentie rond de award aanwezig was, zijn er nog wel wat hindernissen te nemen om de prijs daadwerkelijk te winnen door een AI:

I was surprised at the work because it was a well-structured novel. But there are still some problems [to overcome] to win the prize, such as character descriptions.

 

Satoshi Hase

 

May the best whomever or whatever win

Is het zo een eerlijke wedstrijd? Ik heb mijn twijfels. Grote vraag is wat wij, de lezer, belangrijker vinden: de schrijver (of de AI) van de roman of een verdomd goed geschreven verhaal? Ik vrees dat ik toch voor het goede verhaal ga, jij?

Misschien iets minder vaak je Facebook checken voor een echt sociaal leven

Dutchcowboys had afgelopen week een post met de titel “7 dingen die gebeuren wanneer je niet steeds je Facebook checkt!”.

Wat mij betreft gelden de in het artikel genoemde punten, op nummer 1 en een klein beetje van 4 na, ook voor je gebruik van de mobiele telefoon in het algemeen.

Gewoon wat minder Facebooken en phubben voor een gelukkiger en socialer leven. De tijd gaat nu in, succes!