Deze week omdat het een bijzondere week is, week 53 (dit komt eens in de 5 jaar voor), een begin maken met een andere nummering. Dit is de Weekly Mints #71. Over goede voornemens en gehoorzaamheid, je zal je jaar er maar mee beginnen.

Gamification, gehoorzaam zal je zijn

Pff, dat gamification (een spelletje maken van dingen die we lastig vinden om te doen) helpt wisten we al. De dansende stoplichten die ik eerder deelde bijvoorbeeld. Nu heeft China bedacht het in te zetten om de inwoners supergehoorzaam, volgzaam en een brave burger te laten zijn. Je verzamelt niet alleen punten, je wordt ook daadwerkelijk (en keihard) gestraft als je het niet doet zoals de regering vindt dat je het moet doen. Niet wat ik in gedachte heb bij gamification. Doe mij dan maar de Fun Theory van Volkswagen die een meer dan leuke poging doet je de trap meer te laten gebruiken.

[embedvideo type=”youtube” id=”2lXh2n0aPyw”]

Is minder staren ook een van jouw goede voornemens?

Aan het einde van 2015 verschenen natuurlijk weer de goedevoornemenslijstjes, goede voornemens waar nooit iets van terecht lijkt te komen. Naast afvallen, meer sporten en gezonder leven denk ik dat er tegenwoordig ook minder schermtijd tussen zit voor een aantal mensen.

Wouter van Noort deed eind 2015 een dappere poging minder te ‘smartphonen’ en schreef een leuk artikel in NRC Next over zijn avonturen. Voor velen die ook al een poging waagden heel herkenbaar. Voor mensen die minder ‘smartphonen’ als goed voornemen hebben vol tips en valkuilen waar je op moet letten.

Wat is jouw belangrijkste goede voornemen voor 2016?

Hallo! Terug. Nu!

The Onion, de satirische site die zo goed op de actualiteit en het nieuws inspeelt dat er al heel vaak artikelen voor waar aangenomen en gedeeld werden, schreef een briljant stuk over nieuwe Facebook notificaties die aan het eind van het jaar werkelijkheid zouden zijn. De notificaties poppen op zodra je niet op Facebook bent en melden dat je dat als de sodemieter wel moet doen. Helemaal ongeloofwaardig is dit toch niet volgens mij. Als mooie to-do voor 2016 kan ik je aanraden het boek ‘De Cirkel’ van Dave Eggers te lezen. Fictie met veel herkenning en elementen om over na te denken.