Ok, de ministorm over Whatsapp lijkt wat te zijn gaan liggen. Met z’n allen over de rooie over privacy. Maar ondertussen wel fijn blijven Facebooken natuurlijk. Waren Facebook en Google trouwens niet een van de eersten die heel gemakkelijk met onze privacy omgingen? In ieder geval dat we er ons van bewust waren, of hadden kunnen zijn. Maar dat lieten we zonder gemor toe toch? Waarom dan deze heisa, om niet te zeggen (tijdelijke) hysterie.

Zelfde laken een (nat) pak

Eigenlijk hoopte ik dat deze stap van Mr. Facebook ons bewustzijn wat zou vergroten. Dat we er ook echt iets mee gaan doen. Wat ik nu vooral zie is dat mensen overstappen naar een ander gratis alternatief; Telegram. Telegram is overigens van de makers van de Russische variant van Facebook. Just saying.

Niets geleerd

Nu kwam er een tweet voorbij die eigenlijk alles zegt:


Gratis en gemak lijken dus nog altijd de boventoon te voeren. Ook de Snowden files, de NSA en andere akeligheden op privacy gebied zijn we voor het gemak snel te vergeten. Of alleen even snel aan te halen als het weer ‘nieuws’ is.

Gemak of Privacy

Maar goed, tekstberichten versturen naar je vrienden wordt dus sowieso een flinke uitdaging. Want stel dat het beste alternatief om je privacy te beschermen een betaald alternatief is? Gaan al je vrienden dan wel mee? Of kiezen zij voor een andere optie die niet jouw voorkeur heeft? Dilemma, dilemma.

Vrienden, een uitdaging

Kennen jullie de titelsong van Cheers nog? Where Everybody knows your name?

Het lijkt mij persoonlijk fijn als dat inderdaad mensen zijn waarmee je gezellig in de kroeg een biertje drinkt. En niet de hele wereld. Dat je zelf nog kan bepalen wie wat wel en niet weet.

Wat zou jij, per maand, bereid zijn te betalen voor het beschermen van je privacy?

 

Foto: Group of party people by Kzenon, via Bigstockphoto