Deze week vooral verbazing. Facebook dat zich steeds meer bemoeit met je leven en hysterie over de kleur van een jurk.

Gaat Facebook nu niet wat ver?

Op Dutchcowboys kwam het bericht voorbij dat Facebook gebruikers met depressieve gedachten wil helpen. Nobel van Facebook, maar ik heb daar toch wel mijn bedenkingen bij. Want wat gaat Facebook, samen met haar partners, die de depressieve persoon in kwestie hulp aanbieden bijvoorbeeld doen met deze gegevens? Ik vind het toch best vervelend dat Facebook steeds meer geïntegreerd raakt in ons leven. Zelf moest ik meteen denken aan De Cirkel van Dave Eggers, een aanrader om te lezen. Helaas niet omdat het zo onwijs goed geschreven is, maar omdat het een wereld schetst waar alles openbaar is en gedeeld moet worden en het machtigste internetbedrijf ter wereld, de Cirkel, deze gegevens beheert. Ik moet er niet aan denken dat ik volledig afhankelijk ben van één bedrijf en dat bijvoorbeeld Facebook straks mijn beste (en enige?) vriend is. Wat vind jij?

#TheDress

Het internet, het is een groot virtueel dorpsplein. Afgelopen week hield #TheDress de wereld bezig, het haalde zelfs het nieuws. Wat was er aan de hand?

Caitlin McNeil uit Schotland plaatste een foto van #TheDress online naar aanleiding van een discussie tussen een bevriend stel over de kleur van een jurk. En natuurlijk vonden meer mensen iets van de kleur, maar de meningen bleven verdeeld en uiteindelijk ging de post zelfs viral.

Wired publiceerde naar aanleiding van alle hectiek rond de kleur van de jurk een interessant stuk over waarom niet iedereen dezelfde kleur zag bij #TheDress.

Is dat ‘probleem’ gelukkig ook weer opgelost. #TheDress; niet meer dan een optische illusie.

Lekker belangrijk zal je zeggen, die discussie over de kleur van een jurk. Dat vond ik ook, totdat ik de nieuwsbrief van Quartz las. Zij gaven de discussie over de kleur van #TheDress wat meer betekenis door het te koppelen aan netneutraliteit. Door netneutraliteit is (en blijft) het mogelijk dit soort discussies op het internet te houden.