Deze week luistert niet alleen de NSA af maar ook de publieke omroep en komt Twitter met een alternatief voor mijn meest gehate manier van inloggen: de social login.

Wintertijd en de klok

Hoe was het ook alweer, in de zomer een uurtje korter slapen en in de winter een uurtje langer toch? Laat dat nou niet eens het grootste ‘probleem’ van de zomer-winter-tijd-perikelen zijn, het zijn de klokken! Wat een drama is dat toch elke keer weer. Bij Innocent drinks (van de sapjes) vertellen ze je wat je moet doen.

 

 

Is afluisteren het nieuwe luisteren?

Je verwacht het niet maar het is echt zo. De nieuwe app van de publieke omroep, de NPO-app, gaat meeluisteren om er achter te komen wat je kijkt. Dit is natuurlijk alleen maar om de programmering beter af te stemmen op wat mensen graag willen zien. Waar kennen we dat ook al weer van, afluisteren enzo? En is afluisteren beter dan gewoon vragen? Stephan Fellinger schreef een interessante column naar aanleiding van de nieuwe NPO-app voor Adformatie. 

Het wordt steeds weer duidelijk dat wij, de consument, niet veel meer zijn dan een interessante data-set of product waar geld mee te verdienen is. Deels onze eigen schuld natuurlijk aangezien we voor gratis dingen en diensten best wel een stukje van onszelf prijs willen geven. Maar weten we dan ook precies wat ermee gebeurt als we onze gegevens weggeven in ruil voor een (soms) gratis dienst of product? Gebruiken bedrijven het alleen waarvoor ze zeggen het te gebruiken of doen ze er meer mee waar jij geen weet van hebt? Veel bedrijven zijn daar niet echt eerlijk over en als ze heel hard roepen hoe transparant ze zijn is mijn eerste reactie als een dolle op zoek te gaan naar het addertje.  Bij apps geef je bijvoorbeeld ook toestemming voor van alles en nog wat waarvan je je af kunt vragen of het echt wel nodig is om de app te laten werken. Bij Emerce schreven ze hier laatst een aardig stukje over.

Zijn we echt zo makkelijk (en misschien zelfs wel laks) geworden omdat we gewend zijn aan onze vrijheid, is vrijheid zo gewoon geworden dat ‘het gewoon zo is’ en gaan we er vanuit dat we wel beschermd worden? Maar door wie worden we beschermd dan? De overheid? Die gaat ook niet zo heel netjes met onze gegeven om (die we vaak niet eens bewust aan ze gegeven hebben). 

Voor welke voordeeltjes ben jij bereid je privacy, en misschien wel vrijheid, prijs te geven? 

Twitter trekt de stoute schoenen aan

Het is niet alleen mijn favoriete sociale netwerk maar ze presenteerde laatst ook plannen om een van mijn grootste ergernis de nek om te draaien: de social login. Ontwikkelaars van apps kunnen nu met Digits nieuwe gebruikers eenmalig met hun telefoonnummer laten inloggen in plaats van tig keer met je email of een van je social media accounts. Slimme jongens daar bij Twitter, of zou het toch een slim en duivels trucje zijn om de online wereld over te nemen?

Is het drinken van frisdrank het nieuwe roken?

Een interessant stuk op The Future Buzz van Adam Singer over de vergelijking, en gelijkheid, tussen roken en het drinken van frisdrank. Beide versnellen bijvoorbeeld het verouderingsproces en zijn een gevaar voor de gezondheid. Had je nooit gedacht hè. Ik kwam achter de vergelijking met roken toen ik besloot te stoppen met het drinken van cola. Dat is best lastig kan ik je vertellen. Op de meest irritante momenten moet je cola hebben. Ook de verslaving is dus hetzelfde.

Need I say more