Deze week zijn er een aantal dingen die je echt moet downloaden: iOS 9.1 voor nieuwe emoji’s, de Facebook-app voor meer batterijtijd en een taalgids voor iedereen die wil begrijpen waar jongeren het tegenwoordig over hebben.

Nog meer emoji’s!

Heb jij hem al gedownload, de nieuwe iOS? Volgens mij was online de middelvinger die nu ook als emoji beschikbaar is, gesprek van de dag. 150 nieuwe emoji’s, wat moet je ermee vraag je je af. Zou dit dan toch een voorbode zijn dat het communiceren met smiley’s, emoticons en emoji’s een nieuwe taal wordt?

Communiceren met emoji’s is nog niet zo makkelijk en snel als je zou denken als je misverstanden wilt voorkomen. Gelukkig heeft Wired alle nieuwe emoji’s op een rijtje gezet met een uitleg.

Op welke emoji zat jij te wachten?

Facebook is er maar druk mee en dat zou jij ook moeten zijn

Als eerste het nieuws dat Facebook de batterijvretende app voor je iPhone verbeterd heeft. Jaja ze hebben het toegegeven, de app was een van de redenen dat je batterij zo snel leeg liep.

Nummer twee is dat sinds afgelopen week alle, maar dan ook echt alle, publieke Facebookberichten wereldwijd te doorzoeken zijn. Lekker belangrijk denk je misschien, maar ik zou toch maar even naar je instellingen kijken zoals ook Wired dringend adviseert. Er kunnen zo maar dingen naar buiten komen die je toch liever privé gehouden had. Want vergeet nooit: alles wat gratis is betaal je op een andere manier.

In het geval van Facebook en een aantal andere populaire apps, met je data. Vladan Joler gaf voor Wired gedetailleerd weer waar je allemaal toestemming voor geeft als je Facebook, Twitter, Gmail, Instagram, Skype en Viber gebruikt. Zo mag Facebook al je tekstberichtjes lezen en mag Instagram zonder jouw toestemming geluid opnemen en video’s en foto’s maken. Je hebt hier allemaal zelf toestemming voor gegeven toen je de apps op je telefoon downloadde. Ik zeg niet dat ze dit daadwerkelijk doen, maar het is altijd goed je hiervan bewust te zijn.

Waar heb je het over?!?!?

Socialmedia.nl deelde de Taalgids voor iedereen die jong en creatief wil zijn van DeGladiool.nl. Ook handig als je niet de ambitie hebt groot te worden als young creative in Amsterdam maar vaak het idee hebt ‘Waar hebben ze het over’. Lees de taalgids en word ook een baas in de taal van de jonge creatieven.