Komende week is #backtothefuturedag en duiken we in de wereld van Science Fiction en toekomstvoorspellingen. En de smiley en emoticons, hoe fanatiek gebruik jij die?

Back to the Future-dag

Weet je het nog, de voorspellingen die gedaan werden in de science fiction klassieker Back to the Future uit 1989?

Aanstaande woensdag, 21 oktober 2015, is het zover, de dag waar Marty McFly samen met tijdreiziger Dr. Emmett Brown in 1985 naar toe reist in Back to the Future. Nu.nl vatte mooi samen wat waarheid is geworden uit de film en wat bijna of niet. Second Sight had er ook een blog over op de TWOTY (Trendwatcher of the Year) blog, je leest Back to Now hier.

Helemaal zo gek nog niet die Science Fiction films en boeken als voorbereiding op de toekomst. In april dit jaar deed ik bij Second Sight de workshop The Future & Storytelling.  Daar leerde ik dat we klaar zijn voor nieuwe verhalen. De oude verhalen zijn al uitgekomen (of niet). Zo had je de surveillancestaat van George Orwell in 1984 (geschreven in 1949), mijn persoonlijke favoriet The Jetsons uit de zestiger jaren. En meer recent The Circle van Dave Eggers die momenteel op een aantal punten bijna gelijk loopt met wat er nu gebeurt met alle sociale netwerken en snelle technologische ontwikkelingen.

Weet jij nog een verhaal, een boek of film, die spot on de wereld zoals hij nu is wist te voorspellen? Laat het me weten in de reacties. Of vertel mij je eigen voorspelling, ik ben benieuwd!

Hierbij wat inspiratie die op 42bis gedeeld werd: de top 10 innovaties voor 2050 en een inschatting van de waarschijnlijkheid van werkelijkheid worden van NowandNext.

Een nieuwe taal?

Ik geef het toe, ik maak mij er ook schuldig aan: het te pas en onpas gebruik van smiley’s, emoji’s en emoticons. De smiley is mijn favoriet. Je zou denken dat het fijn is omdat je er geen spelfouten mee kunt maken. Maar wat denk je van interpretatiefouten? Dat kan soms akelig aflopen. Ik gebruik de knipoogsmiley bijvoorbeeld voor zowel een glimlach, humor als ironisch. Dat moet de ontvanger ook maar begrijpen.

Voor de BBC liet taalkundige Neil Cohn zijn oog schijnen over het feit dat emoticons de wereld over lijken te nemen, de geschreven wereld in ieder geval.

“To many, emoji are an exciting evolution of the way we communicate; to others, they are linguistic Armageddon.”

 

De ‘smileyficering’ van de wereld, wat vind jij ervan?