Vandaag weer een paar leuke, interessante of inspirerende links die je de afgelopen week misschien gemist hebt. Over apps die het allemaal niet zo nauw nemen met je privacy en een grappig manier van tekstberichten verzenden.

Wat doet Social Media nou eigenlijk met je brein?

Ik heb laatst een ontzettend leuk Youtube-kanaal ontdekt: AsapSCIENCE. Heb je vragen die je nooit durfde te stellen of die een beetje vreemd waren? Ze worden hier heel geestig uitgelegd in getekende-Youtubefilmpje-vorm. Een aardige vraag is wat Social Media met je hersenen doet. Het is bijvoorbeeld net zo verslavend als drugs en het maakt je niet heel veel socialer, eerder asocialer. Ik zou zeggen kijk zelf, of een van de andere filmpjes natuurlijk.

De meeste apps nemen het niet zo nauw met je privacy

Uit onderzoek door het internationale initiatief The Global Privacy Enforcement Network (Gpen) naar het gebruik van data door 1.211 van de populairste apps bleek dat bijna een derde (een op de drie dus!) van de apps op je telefoon belachelijk veel persoonlijke informatie vraagt én gebruikt.

Het vervelendste daarbij vind ik dat 85% van de onderzochte apps nogal vaag is in welke data ze dan precies verzamelen en waarom. Dat je data verzamelt ok, maar ik wil dan ook graag weten wélke data en waarom. Waar ga je het voor gebruiken en hoe veilig is mijn data bij jou?

Gelukkig waren er wel een paar apps die het goede voorbeeld geven. Zij gebruiken notificaties. Je krijgt dan een berichtje op het moment dat bijvoorbeeld je locatiegegevens verzameld worden. Maar wie nou die good guys zijn vertelt het verhaal helaas niet.

Vanuit Nederland is het College Bescherming Persoonsgegevens aangesloten bij het internationale netwerk van privacy-organisaties. Zij deden overigens niet mee aan het onderzoek aangezien zij zich naar eigen zeggen vooral op concrete overtredingen richten. Op hun website vind je wel advies over apps en tips om de privacy risico’s te verkleinen.

Tekstberichten versturen met mensen, echte mensen

Het zal je toch gebeuren dat een wildvreemde opeens voor je staat, voor je deur of op je werk met een sms-bericht of whatsapp, een tekstbericht in ieder geval. Van ik noem maar iets; je moeder. Door Springwise werd de Somebody app dan ook terecht aangemerkt als Springwise weird of the week. Somebody is bedacht door, hoe kan het ook anders, een artiest en filmmaker: Miranda July. Hoe het werkt? Je kiest de persoon voor wie het bericht bedoeld is die natuurlijk wel de app op zijn of haar telefoon moet hebben. Vervolgens krijg je een lijst met mensen die de app ook hebben en in de buurt van de ontvanger zijn waarvan je er een uitkiest die de boodschap moet overbrengen. Je kunt zelfs nog aangeven hoe de boodschap overgebracht moet worden. En daar gaat het menselijke tekstbericht. Het filmpje dat laat zien hoe het werkt is echt leuk. Grappig bedacht, maar of het echt wat gaat worden? Ik gok van niet, ik ken in ieder geval niemand die de app heeft, gelukkig maar denk ik….