Deze week over de boekenclub van Mark Zuckerberg waar al veel over geschreven is maar wat denk ik een van zijn betere ideeën is en over nog slimmer zoeken met Google.

Mark nu ook in je boekenkast?

Het goede voornemen voor 2015 van Mark Zuckerberg is om twee boeken per maand te lezen. Hij heeft hier zelfs een Facebook-pagina voor gemaakt; A year of books  Mark heeft al zijn volgers (een slordige 30 miljoen mensen) uitgenodigd om mee te doen. De pagina heeft op het moment dat ik dit schrijf 241.102 likes.

De goede voornemens van Mark

Mark is in 2009 begonnen met het delen van zijn goede voornemens; van het leren van Chinees in 2010 tot elke dag een bedankbriefje aan iemand schrijven in 2014. Mark wordt bij alle voornemens massaal gevolgd. Toch vraag ik me af of de volgers daadwerkelijk meedoen, of dat het meer een geval van ‘benieuwd of hij het volhoudt’. Mark’s doel voor 2015 is in ieder geval ‘meer te lezen over andere culturen, geloofsovertuigingen, geschiedenissen, en technologieën’. Niet bepaald de lichtste onderwerpen, wel onwijs interessant en ambiteus van Mark.

Oprah was eerst

Oprah begon in 1996 met het zeer succesvolle Oprah’s Bookclub  als onderdeel van the Oprah Winfrey Show  en nu probeert Mark het stokje over te nemen voor zijn generatie. Het eerste boek van Mark, ‘The End of Power’ van de Venezolaanse columnist Moisés Naím was op Amazon meteen uitverkocht en zelfs Bol.com verkocht opvallend meer van het boek.

Gelukkig hebben wij Matthijs

In De Wereld Draait Door kiest Matthijs van Nieuwkerk, samen met een aantal boekverkopers, iedere laatste dinsdag van de maand het boek van de maand. Ook deze boeken gaan als warme broodjes en zijn regelmatig direct na de uitzending uitverkocht.

Ieder generatie zijn eigen boekenclub?

Zo lijkt iedere generatie zijn eigen boekenclub met een beroemde ‘eigenaar’ te hebben. Zo was ik in 1983 lid van de Lemniscaatclub op aanraden van de beste boekenverkoper, Peter Houtman, van de mooiste boekenwinkel van Nederland; Boekhandel den Boer in Baarn.

Gaan we met deze populaire boekenclubs nu dan toch echt meer lezen? Als in écht lezen en niet van horen zeggen of een soundbite die je gezien of gehoord hebt? Ik hoop het, het is namelijk echt de moeite waard vind ik, lezen.

Handige tips om te zoeken met Google

We weten het allemaal, Google wordt steeds slimmer. Maar soms, soms is Google net iets minder slim dan je dacht en vooral hoopte. Je kunt Google dan ‘helpen’ met wat slimme zoekstrategieën. Who is hosting this  vatte ze samen in onderstaande handige infographic. Doe er je voordeel mee zou ik zeggen. Aan het einde van de infographic staan ook een paar zoektemen om Google grappige dingen te laten doen, een koprol bijvoorbeeld.

How to be a Google Power User - Via Who Is Hosting This: The Blog

Source: WhoIsHostingThis.com