[wp_time_to_read]
Hieperdepiep, het web als publiek beschikbare service bestaat 25 jaar en een paar dagen. Op 6 augustus 1991 plaatste Tim Berners-Lee een samenvatting van het World Wide Web project op verschillende internet-nieuwsgroepen waaronder alt.hypertrxt, speciaal voor hypertext fans.
Kan het Web weer worden zoals het ooit bedoeld was?
25 jaar later laat Berners-Lee weer van zich horen. Het web is namelijk van óns, en niet van internetgiganten zoals Facebook en Google.
Het plan van Berners-Lee
Met zijn onderzoeksgroep aan de MIT Computer Sciense and AI Lab wil Berners-Lee het web decentraliseren. Het is nogal een ingewikkeld verhaal vind ik. Uitgangspunt is dat hij zich met zijn laatste project hard maakt om ons beter met onze data om te laten gaan. Makkelijker gezegd dan gedaan lijkt mij, maar degene die een poging wagen zijn mijn helden, of het nu lukt of niet.
Hoe kunnen we beter met onze data omgaan?
De oplossing zit volgens Berners-Lee in Solid, socially linked data. Solid werkt volgens een, op het eerste oog, vrij simpel principe. Je slaat de data die je online genereert zelf op waar jij dat wilt en splitst het uit in pods, ook zoals jij dat wilt. Voorbeelden van pods zijn je persoonlijke data, je vriendenlijst of waar je bent geweest. Vervolgens kan je jouw pods delen met organisaties en apps die daar om vragen. Je geeft deze partijen dus zelf expliciet toestemming de gegevens te gebruiken.
“Solid does all this without having to centralize information in hands that we may not—and often should not—fully trust.”
Maar door wie en waar worden al die pods bewaard? Als zij dan ook weer met de pods kunnen doen wat ze willen zijn we er nog niets mee opgeschoten. Het lijkt een vicieuze cirkel, no turning back van gedecentraliseerd naar gedecentraliseerd en weer terug.
Meer lezen over pods en andere initiatieven om het web te redden?
Digital Trends schreef een uitgebreid stuk over de initiatieven van Berners-Lee en nam ook andere alternatieven die er momenteel zijn of waar aan gewerkt wordt mee. Zoals het InterPlanetary File System (IPFS) die het internet sneller, veiliger en opener wil maken met een peer-to peer hypermedia protocol à la bittorrent.
The devil is in the details
Om de ideeën van Berners-Lee en anderen die het internet willen bevrijden van de Facebooks en Googles van deze wereld en het weer willen decentraliceren en teruggeven aan de gebruikers moeten we zelf ook nog best veel doen. Zelf actie ondernemen om onze informatie in pods te stoppen. En de lastigste, het (blinde) gemak opgeven dat de giganten ons bieden.
Is er nu geen (structurele) oplossing waar iedereen blij van wordt?
Dat is de moeilijkste vraag. Het web is waar we leven, waar we onze vrienden en gelijkgestemden ontmoeten en lezen hoe het met ze gaat. Waar we zien wat er in de wereld speelt. We bestellen er producten en diensten en doen er nog zoveel meer.
Het is daarmee ook een belangrijke plek voor bedrijven. De media om het nieuws en andere boodschappen bij het publiek te krijgen. Een plek om mensen te bereiken met jouw producten en diensten. Een plek om mensen te vermaken en ga zo maar door. Op Facebook en Google maak je als bedrijf nog altijd de grootste kans gezien, gelezen en gehoord te worden
Veel bedrijven hebben er een verdienmodel op gebouwd of het huidige aangepast. Waarom? Online is the place to be, daar vind je je publiek. Facebook lijkt bijna synoniem te zijn voor het web. De oplossing van Berners-Lee zou ons de controle over onze gegevens weer terug kunnen geven, waar ik helemaal voor ben. Maar dan? Hoe verdienen de bedrijven die afhankelijk zijn van reclame-inkomsten dan hun geld als ze overgeleverd worden aan de wensen en grillen van het publiek?
Is er nog een andere oplossing?
Een massale opstand tegen bijvoorbeeld Facebook? Niet meer meedoen omdat de rest het ook doet. Zowel de bedrijven, met name de media, als de gebruikers. Dat lijkt me wel wat, maar voordat je iedereen zover hebt…
Heb jij goeie ideeën? Of ben je van mening dat het allemaal prima is zoals het is? Laat het weten in de comments.