Het gaat slecht met het nieuws: we lezen niet (goed) meer en betalen is natuurlijk al helemaal onzin tegenwoordig. Aan nieuwe initiatieven geen gebrek gelukkig. Of ze succesvol zullen blijken? Geen idee, maar een groot applaus voor de mensen die een vernieuwende poging wagen. Zelfs als we daarvoor texting door emoji-ing moeten vervangen.

En dan nu het nieuws, emoji-ed door Fusion

Digiday kwam met het nieuws dat Fusion, de publicatie gefocust op jongeren, met een nieuw initiatief kwam. Een nieuwsbot, Emoji News, die je het nieuws vertelt met behulp van emoji’s.

Digiday schrijft dat de focus van Fusion bij het maken van de Emoji Newsbot een manier te vinden was om nieuwskoppen aan de lezer voor te schotelen op de manier waarop jongeren tegenwoordig met elkaar communiceren met sms en de verschillende messaging apps. Met emoji’s dus…

Volgens Kevin Roose, nieuwschef bij Fusion, zijn veel nieuwsbots niet meer dan de aloude RSS-feeds, er zit geen persoonlijkheid in.

Nu ben ik het daar niet helemaal mee eens. Kijk bijvoorbeeld naar de nieuwsbot van Quartz waar ik eerder over schreef voor 42bis. Net of je met een vriend aan het chatten bent. Een beetje een eenzijdig gesprek, dat wel, maar zeker een vernieuwende manier om nieuws tot je te nemen.

Wat denk jij? Wordt het een succes en gaat het van texting naar emoji-ing? Je kan de nieuwsbot vinden als je in Facebook Messenger zoekt naar Emoji News. Voor mij is het voorlopig nog een soort van geheimtaal maar dat zal waarschijnlijk ook aan mijn ‘bejaarde’ leeftijd liggen ;-)

[responsive]Fusion Facebook Messenger Emoji Newsbot[/responsive]

Gaan we echt robotcollega’s krijgen?

Een robot als collega; sommigen zijn er bang voor, anderen vinden het stiekem toch wel leuk. Mashable schreef over een kort filmpje dat voor het TEDx Sidney event gemaakt was, waarin te zien is hoe robot en mens in de toekomst zouden kunnen samenwerken.

De video laat de eerste werkdag van een zaalwachtrobot in het Sydney Opera House zien. Het is enorm schattig opgezet, waarschijnlijk om er vooral maar voor te zorgen dat we niet bang zijn voor de robots. Al moet ik zeggen dat, hoe goed ook bedoeld, het lachje als de robot in het filmpje een grapje maakt niet echt lekker klinkt.

[pullquote align=”center”]“My colleagues were very unsure about me at first, I think they thought I would take all of their jobs. Ha ha ha,” he said. “But they soon welcomed me in.”[/pullquote]

 

https://youtu.be/IydaSaxs9h8

Het is volgens mij precies dezelfde robot die tegenwoordig ook ingezet wordt als zorgrobot, de ZORA oplossing. Een uit de kluiten gewassen soort transformer. Alice van de documentaire ‘Ik ben Alice’ over de zorgrobot was een babypop on steroids maar eigenlijk hetzelfde idee.

Allemaal leuk en aardig, maar kan ZORA echt helpen? Wat als iemand valt? Dan kan ZORA volgens mij ook niet veel meer doen dan iemand erbij halen om de gevallene te helpen opstaan.

Vooralsnog zie ik ZORA en aanverwanten meer als een maatje, ‘iemand’ om tegenaan te kletsen en om van te leren (als dat ingeprogrammeerd is natuurlijk). En dat is nu waar ík bang voor ben, dat we als mensen niet meer de tijd nemen met elkaar te praten, te lachen en huilen en een knuffel te geven. Dat er banen verdwijnen, tja, dat is met iedere (technologische) vooruitgang en dat waren toch ook banen waar we ons zelf te goed voor vonden?