Deze week de vraag of we genoeg contact met elkaar hebben met alle online ‘ontmoetingsplaatsen’, of we onze tijd wel goed besteden en de domme telefoon als oplossing.

Besteed jij ook meer tijd aan Facebook dan aan eten en drinken?

Volgens het stuk “Facebook has put a spell on you” dat Jim Kerstetter schreef voor de New York Times besteden we 50 minuten per dag op een van de platformen van Facebook. Het gaat dan om Facebook, Instagram en de eigen messenger van Facebook. De tijd die op Whatsapp doorgebracht wordt zit er niet eens bij. Jim heeft als basis het artikel van collega James Steward genomen, dat als je even iets anders wilt doen dan Facbooken de moeite van het lezen waard is. Het zou mij niets verbazen als het dan op een verdubbeling uit zou komen, minimaal.

Vijftig minuten, het lijkt niet zo heel veel zou je zeggen, het is nog niet eens een uur. Maar Jim haalt de cijfers van the Bureau of Labor Statistics erbij en daarin wordt duidelijk dat die 50 minuten maar 10 minuten minder zijn dan dat er dagelijks aan eten en drinken wordt besteed. De dagelijkse behoefte om te (over)leven.

Ik sluit me volledig aan bij de laatst zin van Jim:

But if it’s nice out, you could still consider going for a walk, since on average people spend about 17 minutes a day getting exercise.

Ga lekker naar buiten en geniet van wat er offline om je heen gebeurt, het is nog gezond ook.

Heb ik contact?

Bianca van de Ketterij deelde op Frankwatching de infographic van het onderzoek dat Symio samen met Direct Research deed met de vraag “Heeft Nederland nog genoeg contact met elkaar?”.

Symio was benieuwd of Nederlanders inderdaad makkelijker contact onderhouden met familie en vrienden dankzij de smartphone en mobiel internet en vooral ook of zij hier genoeg aan hebben. Er staan interessante dingen in de infographic.

[responsive]Heeft Nederland nog genoeg contact met elkaar, Symio[/responsive]

91% van de mannen en 86% van de vrouwen vindt in ieder geval na het invullen van de vragenlijst dat ze genoeg contact met elkaar hebben. Zullen we ondanks dat het contact genoeg lijkt te zijn stiekem, gewoon voor de aardigheid, afspreken dat we deze zomer vanaf ons vakantieadres gewoon een kaartje sturen? Je weet wel zo’n oubollig kaartje met een handgeschreven groet. Of zomaar een kaartje aan iemand sturen om te laten weten dat je aan hem of haar denkt.

Is een domme telefoon de oplossing?

Het lijkt mij echt heerlijk, even helemaal niets. Niet alleen als je met vakantie bent. Gewoon af en toe even de wereld ‘uitzetten’. Of ik het zou kunnen, geen idee. Een mooi en lekker idee is het wel.

Met de komst van de mobiele telefoon en helemaal met de smartphone en alle ‘sociale’ netwerken lijkt het bijna onmogelijk te zijn, even helemaal offline. Iedereen verwacht dat je bereikbaar bent, dat ze overal en nergens kunnen zien waar je mee bezig bent en wat je bezig houdt. Twitter, Facebook, Instagram, Whatsapp en nog zoveel meer. Allemaal platformen waarmee je de wereld laat weten wat je bezighoudt en je gemakkelijk kunt volgen wat er in de wereld speelt.

Op Technology Review kwam ik het artikel When Smartphones become too addictive, Stylish Dumb Phones Offer a Respite tegen.

In het artikel worden twee domme telefoons besproken: Punkt en Light. Beide stijlvolle en nog behoorlijk prijzige, domme, maar mooi uitziende telefoons waar je alleen mee kunt bellen en sms-en. Met Light kan dat laatste zelfs niet eens, deze komt overigens volgende maand pas op de markt na een behoorlijk succesvolle Kickstarter-campagne.

[responsive]Punkt domme telefoon[/responsive][responsive]Light domme telefoon[/responsive]

Er lijkt dus zeker een markt voor de domme telefoon te zijn. Hoeveel zou jij ervoor over hebben om af en toe ‘onbereikbaar’ te zijn?

 

images courtesy of Light; images courtesy of Punkt Tronics AG