Deze week 128 dingen die zullen verdwijnen in het tijdperk van de zelfrijdende auto, maar zeker ook welke kansen er ontstaan, hoe we er achter kunnen komen hoe Facebook ons ziet (en verkoopt) en  weten wat je eet en wat je moet doen voor een gezonder leven.

Iets om over na te denken

Thomas Frey  maakte een lijst met 128 dingen die verdwijnen in het tijdperk van de zelfrijdende auto.

Van banen die met het besturen van een auto te maken hebben tot de verkeersinformatiedienst in het nieuws. Maar ook blazen om te kijken of iemand te veel gedronken heeft en rijlesleraren zullen verdwijnen. Een interessante lijst.

Lichtpuntje is dat als er banen verdwijnen door nieuwe technologie, er ook altijd weer nieuwe mogelijkheden ontstaan die door diezelfde technologie mogelijk gemaakt worden, zoals banen die zich bezighouden met het nog nuttiger en leuker maken van het ritje als je toch zelf niets hoeft te doen om van A naar B te komen.

Wat vind jij van de zelfrijdende auto? Uitkomst of houd je het stuur liever in eigen hand?

Wie denkt Facebook dat jij bent?

Dat Facebook veel van je weet wisten we al, maar hoeveel weet Facebook echt? Bestaat eigen invloed op hoe mensen, en ook Facebook, je zien echt of geeft Facebook hier met zijn algoritmen een eigen draai aan?

Volgens een bericht op Motherboard komt er binnenkort een app die je écht laat zien wie je volgens Facebook bent: ‘Data Selfie’.

Het platform en de app zijn ontwikkeld door Hang Do Thi Duc en Regina Flores Mir, beide tweedejaars master studenten die het Design and Technology programma volgen aan Parsons The New School for Design. Alle informatie die Facebook van je verzamelt en verkoopt aan adverteerders wordt meegenomen in ‘Data Selfie’, van alles wat je als gebruiker typt (ook wat je niet plaatst) tot hoe je scrolled, wat je liked en andere interacties op Facebook.

Twee interessante quotes van Flores Mir die helder aangeven waarom Data Selfie belangrijk is voor de online gebruiker:

“People don’t seem to understand there’s not a one-to-one correlation of the things that you do online, it’s the seemingly mundane things you do online that are predictive of who you are,” she said. “That is what Data Selfie is trying to show.”

 

Er is dus meer dan hoe jij zelf over probeert te komen op Facebook (en dat geldt eigenlijk voor het hele online gebeuren natuurlijk, van je zoekgedrag op Google tot wat je online publiceert op bijvoorbeeld je eigen website, Linkedin of Medium om je ‘eigen merk‘ te bouwen). Volgens de algortimen van Facebook zijn er nog veel meer dingen die jou online jij maken waarvan je geen idee hebt als je zorgvuldig op de ‘juiste’ dingen aan het klikken bent.

“It’s not about watching them or controlling them, just educating them about how the internet works so they can make decisions themselves”

 

Afhankelijk van wat de de app of Google Chrome plugin allemaal van je wil weten om je profiel te laten zien ga ik het zeker bekijken als het over een maandje of 3 live is. Zou ik het eens zijn met wie Facebook denkt dat ik ben?

Weet wat je eet en hoe lang je er voor moet lopen

Via Fastcompany kwam ik onderstaand plaatje tegen dat als eerste gepubliceerd werd op de BBC site met ook meer context dan het plaatje. Op het plaatje zie je hoe lang je zou moeten lopen of rennen om de calorieën te verbranden die je op het punt staat op te eten.  Zou je die Snickers inderdaad laten liggen als je wist dat je er 42 minuten voor zou moeten wandelen of 22 minuten rennen om de calorieën, die alleen voor de lekker waren, kwijt te raken?

[responsive]time it takes to burn off calories[/responsive]

Movesum is een app die een beetje hetzelfde principe hanteert.  De app is gekoppeld aan het aantal stappen dat je op een dag zet (dat zouden er voor een gezond leven 10.000 per dag moeten zijn wat moeilijker is dan je denkt). Je ziet dan dat je bijvoorbeeld 2 biertjes verbrand hebt, of 5 bananen. In het begin best grappig maar als je op een gegeven moment ziet dat je tijdens een ochtend achter je laptop nog maar een komkommer kwijt bent terwijl je eigenlijk wel weer toe bent aan de lunch. Hop in de benen, vers brood halen mét een omweg voor de bonusstappen.