Stiekem wilde ik altijd al een nerd zijn. Niet dat ik nou zo superpopulair was ofzo. Ik was gewoon jaloers op de slimmigheid die bij de nerds hoorde.

Een nerd?

In mijn ogen was een nerd, vroeger en nog steeds, iemand die echt superslimme dingen bedacht, maakte en deed die maar een klein groepje slimmerds snapte. Programmeren, wat ik nog een blauwe maandag probeerde, viel daar ook onder. In het algemene beeld van de nerd zaten ook dingen waar ik niet van droomde. Meer dingen waar ik niet van droomde dan wel. Ze leken er nooit helemaal bij te horen, hadden vaak een bril (wat dodelijk is als je op de middelbare school zit), puistjes en droegen kleren die ik niet leuk vond. De popi’s hadden veel vrienden, droegen coole kleren en waren niet de hele dag bezig met leren en nog slimmer worden. Dat laatste wilde ik toch liever. Want hé, iedereen wil populair zijn toch? En populair was de nerd niet echt. Als je de omschrijving van een nerd op Wikipedia bekijkt was ik gewoon een ordinaire meeloper, ik wilde bij de massa horen.

De nerd van nu

Tegenwoordig hebben de nerds (gelukkig, good for them zeg maar) een soort sterrenstatus verworven. Van tech- en science-nerd tot computernerd. Ze kunnen allemaal hele ingewikkelde dingen. Nerds rule the world. Bill Gates van Microsoft of schaakheld Garry Kasparov zijn de nerds van ‘vroeger’ die nu hip zijn. De hippe nerds van nu zijn bijvoorbeeld Mark Zuckerberg (Facebook), Elon Musk (Tesla) en onze ‘eigen’ Alexander Klöpping.  Of Steve Jobs ook onder de definitie viel? Ik denk van wel. Neelie Kroes en Alexander Klöpping zijn mijn grote voorbeelden van Nederlandse bodem.

Als ik later groot ben

Ik schreef Hé nerd!, die ik dus nooit publiceerde tot nu, in 2013 na het lezen van een artikel over de marketingnerd. Daar zitten onderdelen in het 10 punten lijstje die ik al heb of haalbaar zijn voor mij. Het predicaat marketing-Macgyver kreeg ik al eens toen ik nog veel detacheringsklussen deed. Een soort van nerd was ik dan misschien toch al.

Dus wie weet kan mijn droom ooit ook een nerd te zijn nog werkelijkheid worden.

Ik ga het nu door de inspirerende Women in Tech panel discussie gewoon doen, ik ga leren programmeren!