Inside is een nieuw initiatief van Jason Calacanis. Jason is hier mee weer terug in de nieuwsbusiness. Jason is onder andere de man van diverse startups, startup events en Weblogs,Inc.. Je kunt hier meer over Jason lezen.

Het idee van Jason

Jason zag online veel goede journalistiek voorbij komen. Maar dit ‘verdween’ in de overvloed van andere, niet zo interessante informatie. De boosdoeners? Voornamelijk link-baiting, reblogging en content van ronduit slechte kwaliteit. Goede Search Engine Optimization strategieën leken het te winnen van goede journalistiek.

Nieuwscuratie

Inside is de nieuwscuratie-app voor je mobiel. Het licht de belangrijkste en best geschreven nieuwsberichten uit en geeft je een samenvatting. Er zijn al diverse onderwerpen waar je je eigen newsfeed mee kunt vullen. Zo zijn er bijvoorbeeld Tech, Business en Politics. Maar ook Google, Design , Music en nog veel meer.

Het is wel duidelijk Amerikaans, maar zeker ook met een goed en interessant Europees vleugje. Zo zag ik bijvoorbeeld al het nieuws over de uitspraak in Nederland over Pirate Bay voorbijkomen.

Inside belooft je het volgende

Iedere dag zoekt een team van ‘curators’ de 1.000 belangrijkste en fascinerendste verhalen in de wereld uit en de journalisten die deze verhalen het beste vertellen. Hier wordt een bericht van 300 tekens voor geschreven met een directe link naar de bron.

Inside gaat je dus helpen om door de overvloed aan berichten in de online nieuwswereld te komen die overheerst wordt door social media, blogs en breaking nieuws items via de diverse kanalen.

Hoe werkt het

Je kunt, als je dat wil, je eigen newsfeed samenstellen uit de lijst met onderwerpen. Dit hoeft overigens niet, aangezien je ook Top news of All updates kunt aantikken.

In het begin was het even wennen, of beter gezegd: ik zag het niet, maar het werkt met ‘cards’. Als je een bericht van rechts naar links veegt zie je het vorige bericht binnen dat onderwerp. Tip van @Jason op Twitter.

Verder kun je aangeven of je meer van dit soort nieuws wil zien door een ‘thumbs up’ te geven. En een duimpje naar beneden voor ‘nah, bedankt, niet zo interessant’.

Een gaaf initiatief met potentie

Het is niet bedoeld als vervanging voor het huidige nieuws. Mijn huidige nieuws-apps en Twitter blijven dan ook gewoon. Zeker voor het Nederlandse of plaatselijke nieuws. En ik zal ook gewoon mijn favoriete RSS reader blijven gebruiken. Maar voor erbij, voor wat rust en vooral kwaliteit in het nieuwsgeweld, is het absoluut een goede en mooi vormgegeven toevoeging! Ik ben heel benieuwd wat deze nieuws-app zonder ruis mij gaat brengen.

Wat vinden jullie?

Inside kan je voor de iPhone hier downloaden , voor Blackberry hier en je hebt natuurlijk de mobile web browser die je als favoriet op je telefoon kunt zetten. Aan de Android versie wordt gewerkt.

Bron: inside.com