[wp_time_to_read]

 

Drie jaar na het verschijnen van het boek is het bijna zover. De verfilming van de, vind ik, mustread (dystopische) roman over de macht van de grote internetbedrijven. Als je begint te lezen herken je meteen Facebook, Twitter en Google in tech-bedrijf de Cirkel.

Het boek, een beetje oppervlakkig maar…

Eerlijk is eerlijk, ik vond het in eerste instantie een beetje een flutroman. Misschien kwam dat ook omdat ik de hoofdpersoon, Mae Holland (in de film gespeeld door Emma Watson), een enorme tuthola vond. Een boek voor tijdens de vakantie. Niet te moeilijk en lekker geschreven.

Maar als je het over het zelf verder nadenken en filosoferen ná het boek hebt? Of de denkmomentjes tussendoor over hoe dichtbij we eigenlijk al zijn bij de wereld die Eggers schetst? Dan is het een behoorlijk briljante roman.

Je privacy of je leven

Dat is de grote vraag die door het hele boek sijpelt. Welke prijs betaal je (uiteindelijk) voor het inleveren van je privacy? Hoe zou een wereld zonder privacy eruit zien?

Hoe zou jóúw wereld eruit zien als alle vormen van elektronische communicatie gekoppeld zijn aan één besturingsprogramma en één identiteit?

“Geheimen zijn leugens”

De CEO van de Cirkel, Baily (in de film gespeeld door Tom Hanks), gelooft hier heilig in. De wereld kan gered worden door zonder geheimen te leven.

“Privacy is diefstal”

Het uiteindelijke doel van de Cirkel is volledige kennis van elke burger om een betere wereld te creëren. Komt je bekend voor? Ik schreef vorige week over hoe China hard werkt aan een scoresysteem en een enorme database van haar burgers. In de Cirkel is het tech-bedrijf de eigenaar van alle gegevens. Wat ze daar precies van plan mee zijn en mee gaan doen? Dat is ook niet altijd even open en eerlijk. Past de Cirkel zelf wel haar motto’s toe?

Tijd om (eindelijk) je opvattingen te heroverwegen?

Wie weet kom je er wel achter, na het lezen van het boek of volgend jaar na het zien van de film, dat je misschien iets te makkelijk over het alles delen en liken, social media en privacy dacht.

Ik kan in ieder geval niet wachten tot 11 mei volgend jaar, als de film in Nederland in première gaat. Jij? Mijn advies, lees alvast het boek. Als e-book is hij voor maar €3,99 te krijgen. Het papieren boek heb je voor €12,50 in huis.

“Sharing is caring”