Deze week weet je computer hoe je je voelt, gebruik je je stem om je huis binnen te komen en het wiskundige raadseltje dat de wereld over ging.

Je stem als sleutel

Hoe gaaf is dit?! Net als in het verhaal Ali Baba en de veertig rovers “Sesam, open u” kunnen zeggen tegen de voordeur en voilà, je kan naar binnen. Als de deur je stem kent natuurlijk. Een leuk hebbedingetje waar momenteel een Kickstarter campagne voor loopt, maar hoe zit het met de virtuele rovers?

Computers die weten hoe je je voelt

De ontwikkelingen gaan echt wat snel tegenwoordig vind ik. Wat denk je van computers die weten hoe je je voelt? Best freaky vind je niet?

In eerste instantie werd de software die je gezichtsuitdrukking kan lezen en de daarbij behorende gevoelens kan interpreteren ontwikkeld door El Kaliouby als onderdeel van haar werk om kinderen met autisme te helpen. Op een gegeven moment kwam ze er achter dat deze technologie natuurlijk breder in te zetten is, zeker als het (b)lijkt te werken.

Over een aantal van de toepassingen kan je meer lezen in het artikel dat in WIRED verscheen, een aanrader.

Een zorg met deze technologie is natuurlijk wat er kan gebeuren als de informatie in verkeerde handen valt, of als het verkeerd geïnterpreteerd wordt.

Ondertussen vraag ik me ook af hoe de technologie omgaat met de poker face, zou de computer dat kunnen ontdekken en hier de juiste gevoelens bij kunnen vinden? En wat als je zoveel botox hebt gebruikt dat de hele expressie van je gezicht verdwenen is, hoe werkt het dan?

Het raadseltje dat viraal ging

Verbazingwekkend wat er allemaal viraal gaat tegenwoordig. Van commercials tot bloopers en laatst ook een raadseltje. Werdeldwijd hadden we het er over, van CNN tot de BBC en natuurlijk in De Wereld Draait door. Joost Steins Bisschop schreef er ook over, hij heeft een column in het Financieeel Dagblad die ook altijd op Frankwatching gepubliceerd wordt, zijn artikel lees je hier.

Het gaat mij vooral om zijn conclusie; doordat we steeds meer en vaker conclusies uit het niets trekken wordt de voedingsbodem voor misverstanden steeds groter. De link die hij maakt met de blauwe vinkjes van Whatsapp is overigens ook interessant.

Nu hebben we niet alleen het raadseltje om ons hoofd over te breken, maar ook de conclusie van Joost Steins Bisschop, eentje om over na te denken. Stilte is (ook) informatie, maar trekken we hier altijd de goede conclusie uit?