Deze week een toptip om je Facebook feed meer jouw feed te maken en minder die van Facebook en de vraag of Nederlands het saaiste vak is (spoiler alert: niet helemaal).

Nederlands saai?

Het viel ontzettend mee, of misschien wel tegen, met het ontploffen van mijn Twitter en Facebook tijdlijn toen NRC en de Volkskrant met artikelen kwamen dat Nederlands het saaiste vak is. Lastig misschien, maar saai?

Johannes Visser, correspondent onderwijs van de Correspondent, deed gelukkig een interessante factcheck. Hoeveel waarde moeten we hechten aan de uitspraak dat leerlingen Nederlands saai vinden. Aanrader om te lezen.

Een van de eyeopeners is dat er naar een onderzoek uit 2007 van de TaalUnie verwezen wordt voor de uitspraak dat Nederlands het saaiste vak is. Tweeduizendzeven hè, bijna 10 jaar geleden. Mooi is ook dat het woord saai niet eens in het onderzoek voorkomt. Het gaat om leukst en minst leuk. En dan heb je wat mij betreft ook nog de vraag wat daarmee bedoeld wordt. Misschien is het wel het moeilijkste vak. Hoeveel draken van fouten kom je wel niet tegen in geschreven communicatie. Op de site TaalVoutjes kan je altijd een paar mooie vinden.  En dan begin ik maar niet over de d’s, t’s en dt’s. Je spellingchecker weet ook niet alles.

Om Nederlands wat leuker te maken deel ik graag een spellingsquiz waar Genootschap Onze Taal afgelopen week mee kwam. Als je wilt oefenen of elke ochtend iets nieuws wilt leren is Beter Spellen een aanrader. Je krijgt iedere doordeweekse ochtend 4 meerkeuze spellingsvragen. Gewoon doen, je hersens worden op een leuke en leerzame manier wakker. Je kan je hier aanmelden voor de dagelijkse mails.

Facebook tip om meer invloed te hebben op wat je te zien krijgt

Corinne Keijzer is Social Media Expert. Nu heb ik persoonlijk iets tegen de ‘titel’ expert maar Corinne heeft echt vaak enorm goeie tips. Omdat het niemand lukt om alle veranderingen op Social Media bij te houden is het ontzettend handig dat er iemand expert op dat gebied is. Zo stond er laatst in haar nieuwsbrief hoe je ervoor zorgt dat je in je Facebook feed de dingen ziet die jij belangrijk vindt en wat minder van wat Facebook vindt wat jij belangrijk vindt of zou moeten vinden. Doe er je voordeel me.